7 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El Fons posidònia, exemple de mecanisme innovador de finançament de polítiques mediambientals en el Congrés mundial de la UICN NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Fons posidònia, exemple de mecanisme innovador de finançament de polítiques mediambientals en el Congrés mundial de la UICN

El conseller Mir ha participat en una sessió moderada per la Fundació Marilles

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha participat, aquest dimarts, en una taula rodona sobre mecanismes de finançament de polítiques de conservació en el marc del Fòrum del VII Congrés Mundial de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) que, enguany, se celebra a la localitat francesa de Marsella.

Mir ha explicat als assistents el funcionament del Fons posidònia en una sessió celebrada a l’estand «Solucions mediterrànees» que, aquest dimarts, s’ha dedicat a debatre sobre mecanismes de finançament de polítiques de conservació mediambiental. El conseller ha compartit debat amb Thomas Binet, del projecte BlueSeeds, i amb Yosrfa Madani, de WWF Marroc, en una sessió moderada pel director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban.

La creació del Fons posidònia és una de les mesures previstes en el Decret 25/2019 de conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears i es nodreix de les aportacions que hi facin les administracions públiques però també està obert al sector privat. Mir ha subratllat «el caràcter finalista d’aquest fons que està destinat exclusivament a mesures de conservació d’aquesta espècie, vital per a la conservació del medi marí de la mediterrània i, en particular, del Mar balear on es concentren el 50% de les praderies de tot l’Estat».

El conseller ha destacat, a més, que els projectes finançats per aquest fons han de ser informats prèviament al Comitè posidònia, un òrgan de participació i consulta creat pel mateix Decret 25/2018 on hi estan representats tots els sectors implicats en la conservació de la fanerògama marina.

Actualment, el fons compta amb una aportació de 200.000 € fruit d’una mesura compensatòria dictada per la Comissió balear de Medi Ambient. Aquests doblers han servit per a finançar la Xarxa de monitoratge de la posidònia que avalua l’estat de les praderes. Altres projectes en marxa estan relacionats amb l’educació ambiental, la sensibilització, la millora de la senyalització informativa de praderies en instal·lacions nàutiques o el reforç del servei de vigilància de la posidònia.

Mir ha destacat, a banda, que el Govern ha aprovat, els darrers anys, diversos projectes relacionats amb la conservació de la posidònia finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) com ara l’Atlas posidònia que ha permès, per primera vegada, disposar d’una cartografia completa de les praderies de l’arxipèlag.

La UICN és l’organització ambiental de caràcter mundial més antiga. El seu Congrés Mundial es celebra cada quatre anys i s’hi reuneixen autoritats polítiques, organitzacions no governamentals, empreses i agències de les Nacions unides, entre d’altres, per discutir i prendre decisions sobre els reptes més urgents en matèria de medi ambient i desenvolupament. Aquest VII Congrés s’havia de celebrar el 2020 però es va haver de postposar per mor de la pandèmia.