23 d’agost 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

CONSELL DE GOVERN: SALUT CONTRACTA EQUIPS D’ENDOSCÒPIA PER IMPLANTAR EL PROGRAMA DE CRIBRATGE DE CÀNCER DE CÒLON A TOTS ELS HOSPITALS CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: SALUT CONTRACTA EQUIPS D’ENDOSCÒPIA PER IMPLANTAR EL PROGRAMA DE CRIBRATGE DE CÀNCER DE CÒLON A TOTS ELS HOSPITALS

\ El Servei de Salut destinarà un total de 882.854,12 € al contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys
\ Cal tenir en compte que el 60 % dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen quan la malaltia ja es troba avançada


El Servei de Salut contracta el subministrament i la instal·lació d’endoscopis digestius als hospitals públics de les Illes Balears, a més del servei de formació i el manteniment corresponents, per ampliar el programa de cribratge dels càncers de còlon i de recte a tots els centres de les Illes Balears.

El Servei de Salut destinarà un total de 882.854,12 € al contracte de subministrament i manteniment, durant cinc anys, d’una torre d’endoscòpia completa, dos videocolonoscopis HD i un electrobisturí. El material anirà destinat als hospitals Son Espases, Son Llàtzer, Hospital Comarcal d’Inca, Hospital de Manacor, Mateu Orfila i Can Misses.

Amb la finalitat de millorar les taxes de cobertura poblacional del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i les seves taxes de participació, la Conselleria de Salut i Consum s’ha proposat ampliar el Programa a tots els sectors sanitaris. L’objectiu és detectar, de manera precoç, un càncer o una lesió que pugui arribar a ser maligna. Aquesta detecció precoç es divideix en dues fases:

1. Detecció de sang no visible en femta.
2. Realització d’una colonoscòpia en el cas que es detecti sang en la prova anterior.

Cal tenir en compte que el 60 % dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen quan la malaltia ja es troba avançada en la regió o a distància, és a dir amb metàstasi. No obstant això, quan el diagnòstic s’efectua en etapes primerenques (estadis I i II), la supervivència global pot superar el 90 %.

Aquest fet posa de manifest la gran importància dels programes de cribratge (diagnòstic precoç, prevenció secundària) del càncer colorectal, atès que, en aquest context, la majoria de neoplàsies són diagnosticades en estadis precoços.

El Ministeri va establir que totes les comunitats han de tenir una cobertura del 100 % de la població diana abans de l’any 2024, i aquest és l’objectiu de les Illes Balears.

La implantació del Programa a les Illes Balears es va iniciar el 2015 en el sector sanitari de Tramuntana i a les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera. Malauradament, es va haver d’aturar com a conseqüència de l’estat d’alarma i la progressió de la pandèmia del SARS-CoV-2.

Actualment, ja torna a estar operatiu a Mallorca i a Eivissa, si bé de manera condicionada per les diferents onades. A més, des del novembre de 2020 s’han reprès les reunions de la Direcció General de Salut Pública i del Servei de Salut per avaluar necessitats, reorganitzar serveis i impulsar-lo.

Enguany està previst començar a implantar-lo en el sector de Ponent de Mallorca (de manera pilot en un centre de salut) i, a més, es treballa per reforçar el paper de l’atenció primària en el procés de cribratge per augmentar-ne la participació.

L’objectiu és que el 2024 estigui plenament implantat.

D’acord amb les dades de la Direcció General de Salut Pública i Participació, cada any moren al voltant de 300 persones de càncer colorectal a les Illes Balears —el càncer més comú a l’arxipèlag—, d’aquí, la importància de la prevenció i de la detecció precoç.

Pel que fa a la prevenció, Salut Pública recorda que hi tenen un paper important els estils i hàbits de vida saludable. Per això, es recomana:

1. Evitar fumar qualsevol tipus de tabac. Si es fuma, deixar-ho per complet.

2. No beure alcohol. Si es beu, que sigui ocasionalment i de manera moderada.

3. Seguir una dieta alta en fibra, en què s’incrementi el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruita i verdura, i no menjar carn vermella (carn de bou, vedella, porc, xai, cavall o cabra) i derivats. La carn processada —les salsitxes, el pernil i la carn en conserva— ha patit un procés de transformació com ara salaó, curació, fermentació o fumatge, entre d’altres. Seguir una dieta mediterrània completa assegura una bona aportació de nutrients.

4. Evitar la síndrome metabòlica: obesitat, obesitat abdominal i diabetis.

5. Practicar activitat física.

6. Acudir al centre de salut en cas de signes i símptomes d’alarma o bé si hi ha antecedents personals de pòlips colorectals o de malaltia inflamatòria, antecedents familiars de càncer colorectal o pòlips.