28 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient, el Zoo de Barcelona i Font Major uneixen esforços per a la protecció del ferreret NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient, el Zoo de Barcelona i Font Major uneixen esforços per a la protecció del ferreret

El Centre de Recuperació de la finca pública de Planícia ha rebut 57 exemplars provinents de Barcelona que seran amollats els propers dies

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, i el director de Medi Ambient de Font Major, Juan Antonio López Abadía, han visitat, aquest dimecres, el Centre de Recuperació i Cria del ferreret de la finca pública de Planícia, a Banyalbufar. La visita s’emmarca en la col·laboració que mantenen, des de fa anys, la Conselleria i el Zoo en matèria de conservació i protecció d’aquesta espècie endèmica, a la qual, enguany, s’hi ha sumat l’aigua de Font Major.

57 exemplars de ferreret criats a les instal·lacions del Zoo han arribat a Mallorca i seran amollats en els propers dies després d’haver estat sotmesos als tractaments necessaris que s’apliquen a qualsevol amfibi que s’allibera al medi natural: una desparasitació de grup i les proves del ranavirus i de la quitridiomicosis.

Enguany, a més, la Conselleria entrega al Zoo 24 exemplars de ferrerets recollits a diferents torrents del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per renovar la població reproductora establerta al Zoo de Barcelona. Els exemplars que s’alliberaran els propers dies descendeixen d’un grup originari de cabots que es van enviar a Barcelona el gener de 2015.

El conseller Mir s’ha mostrat «molt satisfet dels resultats que està donant el programa de conservació d’una de les espècies més emblemàtiques de Mallorca». En aquest sentit, ha agraït la implicació i la tasca feta per tots els participants. A més, ha subratllat «la importància cabdal de la col·laboració entre administració i institucions científiques per a la conservació de la biodiversitat».

El Zoo de Barcelona va iniciar el projecte de conservació del ferreret el 1993, i des de llavors hi ha nascut a les seves instal·lacions més de 1.500 exemplars, el 95% dels quals han estat lliurats a les autoritats mallorquines per a la seva reintroducció. Aquesta dades mostren l’èxit del projecte, que tal i com ha recordat el seu director ha aconseguit que «d’una espècie que es considerava extinta i només se’n tenia registre fòssil, avui en dia hi hagi poblacions estabilitzades al seu hàbitat natural».  

Alarcón ha afegit que «projectes com aquest són clau dintre del Nou Model de Zoo, que potencia la tasca realitzada amb la fauna autòctona, esdevenint un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània, especialment amenaçada pel canvi climàtic». El projecte de reintroducció del ferreret és un clar exemple de com el Zoo surt del Zoo per a involucrar-se, in situ, en la conservació d’una espècie endèmica de l’ecosistema mediterrani.

Per la seva banda, López Abadía ha destacat que «la conservació de la biodiversitat forma part del compromís mediambiental de Font Major». I és que la biodiversitat és fonamental en la vida del planeta i en el seu benestar. És per això que «Font Major col·labora amb iniciatives que fomentin la seva conservació i preservació, com és el cas del ferreret, que resulta un clar bioindicador de la salut de l'ecosistema, així com també de la qualitat de l'aigua».

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit l’any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.

Des de l’any 1985 es porten a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d’altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions. Des de l’any 1991, i de manera ininterrompuda, es porta a terme un cens anual de larves a totes les localitats conegudes.

El darrer recompte anual de ferreret, de 2020, ha finalitzat amb un total de 30.787 larves, un nombre semblant als dos anys anteriors, quan se’n comptaren 29.314 i 29.672. La població mostra una tendència a l’alça amb variacions degudes a factors meteorològics o a la presència de depredadors, entre d’altres.

El Servei de Protecció d’Espècies realitza el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, època en la qual hi ha més larves. Les tasques se centren en el recompte de larves als gorgs i aljubs on habita aquesta espècie.