24 juliol 2021 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: El Govern concedeix els primers ajuts a prop de 900 autònoms de la línia de fons estatals de suport al teixit empresarial NNota Informativa

Reactivació econòmica: El Govern concedeix els primers ajuts a prop de 900 autònoms de la línia de fons estatals de suport al teixit empresarial

S’inicia la concessió d’ajuts dotze dies després de concloure el període de sol·licituds amb una primera resolució de 2,5 milions d’euros

El Govern de les Illes Balears ha concedit els primers ajuts directes, a 871 autònoms, per un import de 2,5 milions d’euros, a través de la línia d’ajuts dotada amb 855,7 milions d’euros de fons estatals de suport al teixit empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19. La primera resolució de concessió d’ajuts ha estat publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), dotze dies després d’haver conclòs el període de sol·licituds, i enceta la tramitació del seu abonament amb la previsió de poder fer efectius aquests primers pagaments a finals de la propera setmana.

Aquesta és la primera de les resolucions de concessió parcial d’ajuts a autònoms que varen sol·licitar ajuts –de fins a 3.000 euros– a la línia 1 de la convocatòria, a la qual seguiran d’altres resolucions de la línia 1 les properes setmanes, i finalment es procedirà a la concessió dels ajuts de la línia 2, prevista durant el mes d’agost.

Aquesta primera resolució aprovada concedeix ajuts directes per un import global de 2,53 milions a 871 autònoms de les Balears, més del 30% del total de sol·licitants a la línia 1, a la qual es varen rebre un total de 2.776 sol·licituds. La línia 1 de la convocatòria és l’adreçada a autònoms que tributen l’IRPF per estimació objectiva (per mòduls) i concedeix ajuts de fins a un màxim de 3.000 euros per beneficiari, i des del primer moment ja es va preveure que fossin els primers en percebre els ajuts.

En la distribució per illes, aquesta primera resolució aprovada i publicada aquest dissabte al BOIB concedeix ajuts a 640 autònoms a Mallorca (per import de prop d’1,9 milions d’euros), 87 a Menorca (més de 250.000 euros), 113 a Eivissa (més de 333.000 euros) i 31 a Formentera (més de 91.000 euros).

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han comparegut per donar compte de la concessió d’aquests ajuts, ja iniciada i formalitzada una vegada s’ha rebut la primera tramesa d’informació de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en l’intercanvi de dades dut a terme amb l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), des de la qual s’ha habilitat la plataforma de gestió telemàtica (ajutscovid.atib.es) de les sol·licituds i que també es farà servir per a la tramitació de la justificació de les subvencions. Tot el procés és telemàtic, també la justificació dels ajuts, que es podrà fer fins al 31 de març de 2022.

Tal com han explicat els consellers, i d’acord a les previsions inicials del Govern, entre finals de juliol i el mes d’agost, a mesura que es vagi processant la informació requerida a l’AEAT i d’altres tràmits, es preveu aprovar la resta de resolucions de concessió d’ajuts corresponents a aquesta convocatòria dotada amb 855,7 milions d’euros.

La convocatòria va rebre en total prop de 12.000 sol·licituds, en concret 11.939, de les quals, a més de les 2.776 sol·licituds de la línia 1, hi ha 9.163 a la línia 2 que correspon als ajuts -amb un import inicial de 4.000 a 500.000 euros- als empresaris, professionals, empreses o entitats que determinen el rendiment net de les seves activitats econòmiques en l’IRPF mitjançant el règim d’estimació directa o que estiguin subjectes a l’Impost sobre societats o a l’Impost sobre la renda dels no residents.

L’inici de la concessió dels ajuts, mitjançant la resolució publicada avui, s’ha assolit menys de dues setmanes després d’haver finalitzat el període de sol·licituds, fa dotze dies, el 12 de juliol. Prèviament, el Govern va ampliar els supòsits per a optar a aquesta línia de 855 milions, ampliant la convocatòria a tots els sectors productius, incloent les pèrdues com a element subvencionable, a més dels deutes del març de 2020 a maig de 2021 com a conseqüència de la pandèmia, i ampliant en dues setmanes el termini de sol·licituds.

Així, les prop de 12.000 sol·licituds rebudes finalment varen suposar més del doble (un augment del 129%, 6.737 més) respecte de les 5.202 sol·licituds presentades abans de l’ampliació de les condicions de la línia acordada pel Govern i els agents socials i econòmics a la Mesa de Diàleg Social el 23 de juny. Un mes després d’aquell acord, ja s’ha aprovat la primera resolució de concessió d’ajuts d’aquesta convocatòria, treballada de manera conjunta per les Conselleries de Model Econòmic, Turisme i Treball i d’Hisenda i Relacions Exteriors i l’ATIB.

Des del primer moment, i dins el marc dels ajuts definit pel Govern de l’Estat, amb una cobertura a partir del 30% de la caiguda d’ingressos en el període elegible, el Govern ha anat impulsant un seguit de modificacions, en el si de la Mesa de Diàleg Social, per tal de fer arribar els ajuts a més empreses i autònoms.

Així, inicialment ja va incorporar gairebé 50 activitats econòmiques més a la llista inicial recollida en el Reial decret llei 5/2021 del Govern de l’Estat: i posteriorment, altres elements que també han contribuït a millorar la convocatòria, com els ajuts per a autònoms de temporada, per a empreses afectades per la fallida de Thomas Cook o per a les empreses de recent creació o que van fer inversions importants en el període de referència. També va suposar una millora el fet de moure el topall de 200.000 euros inicials exposat en el Reial decret llei i ampliar-lo fins a 500.000 euros.