13 juliol 2021 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern rep prop de 12.000 sol·licituds d’empreses i autònoms per acollir-se als ajuts dels 855,7 milions per fer front als efectes de la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern rep prop de 12.000 sol·licituds d’empreses i autònoms per acollir-se als ajuts dels 855,7 milions per fer front als efectes de la COVID-19

Des de l’acord per ampliar els supòsits per accedir a la línia i el termini, s’han més que duplicat les sol·licituds, amb 6.737 més a totes les illes

El Govern manté la previsió d’iniciar els pagaments aquest mes de juliol

El nombre d’empreses i empresaris autònoms que han sol·licitat poder-se acollir als ajuts directes dels 855,7 milions d’euros de fons estatals per fer front als efectes no desitjats de la COVID-19, ha estat d’11.939, una xifra que recull tot el període de sol·licituds, que va finalitzar a les 15.00 hores d’ahir dilluns. La presidenta Francina Armengol ha convocat avui una reunió de la Mesa de Diàleg Social per informar els agents econòmics i socials del balanç de la convocatòria i abordar també les properes fites del calendari d’aquests ajuts, que es començaran a cobrar aquest mateix mes de juliol.

El total de sol·licituds ha més que duplicat (+129 %) les 5.202 peticions que es registraren abans del 23 de juny, moment en el qual la Mesa de Diàleg Social decidí ampliar la línia a tots els sectors productius, allargar el termini de presentació de sol·licituds dues setmanes i incloure-hi també les pèrdues com a element subvencionable, a més dels deutes del març de 2020 al maig de 2021 com a conseqüència dels efectes de la pandèmia. Des d’aquest acord d’ampliació, s’han presentat 6.737 sol·licituds més a totes les illes.

Tot el procés s’ha duit a terme de manera telemàtica a través del lloc web ajutscovid.atib.es, habilitat per l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) a partir de la convocatòria treballada conjuntament entre la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i la d’Hisenda i Relacions Exteriors.

La presidenta Francina Armengol ha fet avui un balanç positiu del resultat d’aquesta convocatòria, ja que permet activar uns ajuts que contribueixen a la reactivació econòmica de les Illes Balears i al manteniment de milers de llocs de treball. Armengol ha recordat que es tracta d'una línia d'ajudes “històrica” perquè és “la major convocatòria que s'ha fet mai a les Illes, gràcies a la lluita política, sindical i empresarial per poder obtenir els recursos” i “gràcies a la feina per fer possible que el màxim nombre de gent mantengui vives les seves empreses i els llocs de feina”.

La presidenta ha valorat l'impacte que aquests 855 milions d'euros tendran en la nostra economia, ja que “són un alè per a les empreses que rebran les ajudes, però també per a moltes altres perquè aquests doblers permetran moure molt la nostra economia en un moment clau com és la reactivació”.

Del total de sol·licitants, 2.776 són de la línia 1 de la convocatòria, adreçada a autònoms i empreses que tributen l’IRPF per estimació objectiva (per mòduls), i rebran un ajut únic de fins a 3.000 €, que es començaran a abonar aquest juliol.

Així mateix, han estat 9.163 les empreses i els autònoms que s’han acollit a la línia 2, que preveia ajuts per a les empreses o empresaris autònoms que apliquen un règim d’estimació directa sobre societats o l’impost sobre la renda de no residents, amb un import de 4.000 a 500.000 €. Una vegada rebudes totes les sol·licituds, a partir d’ara s’ha de completar l’intercanvi d’informació amb l’Agència Tributària estatal (AEAT) per contrastar les dades aportades pels sol·licitants.

En el cas de la línia 2, una vegada fetes les comprovacions, es farà un prorrateig per a la distribució dels ajuts. Es farà en una proporció de 2 per 1 per a les empreses de menys de 10 treballadors respecte de les de 10 treballadors o més. Si continua havent-hi fons per distribuir, es farà un segon prorrateig amb les empreses que més deute o caiguda d’ingressos justifiquin, fins a esgotar els 855 milions assignats per a les Illes Balears. Tot aquest tràmit administratiu es farà entre finals de juliol i principis d’agost, segons les estimacions del Govern.

Distribució per illes

Per illes, Mallorca ha estat el territori que més sol·licituds ha registrat, amb 8.994 sol·licituds (2.182 de la línia 1 i 6.812 de la línia 2); Eivissa ha tingut 1.735 peticions d’empreses i autònoms (371 de la línia 1 i 1.364 de la línia 2); Menorca, 983 sol·licituds (160 de la línia 1 i 823 de la línia 2), i Formentera, 201 en total (63 de la línia 1 i 138 la línia 2). A més, hi ha 26 sol·licituds d’empresaris amb domicili fiscal fora de les Illes Balears però amb establiments permanents en aquest territori.

El Govern també posa en relleu que aquesta convocatòria, consensuada des de la Mesa de Diàleg Social, s’ha executat de forma ràpida i eficaç, en benefici de poder aportar liquiditat al mercat i contribuir a una ràpida reactivació econòmica. En aquest sentit, les Balears seran una de les primeres comunitats que iniciarà pagaments aquest mateix mes de juliol.

Convocatòria adaptada a la realitat de les Illes Balears

La presidenta també ha destacat que, malgrat que el marc dels ajuts ha quedat definit pel Govern de l’Estat, amb una cobertura a partir del 30 % de la caiguda d’ingressos en el període esmentat, ha estat la Mesa de Diàleg de les Balears l’òrgan que ha especificat millor aquests ajuts, per poder arribar a més empreses i autònoms. Així, ha recordat que en un primer moment es va publicar una ordre per la qual el Govern de les Illes Balears incorporava gairebé 50 activitats econòmiques més a la llista inicial recollida en el Reial decret llei 5/2021 del Govern de l’Estat.

Altres elements que també han contribuït a millorar la convocatòria van ser els ajuts per a autònoms de temporada, per a empreses afectades per la fallida de Thomas Cook o per a les empreses de recent creació o que van fer inversions importants en el període de referència dels ajuts. També va suposar una millora el fet de moure el topall de 200.000 € inicials exposat en el Reial decret llei i ampliar-lo fins a 500.000 €.

Finalment, el passat 23 de juny, amb la convocatòria ja oberta, la Mesa de Diàleg va decidir ampliar més encara els supòsits que permetien accedir a aquests 855 milions: d’una banda, es va obrir a gairebé totes les activitats econòmiques de les Illes Balears i, de l’altra, es va incorporar el concepte de pèrdues juntament al de deutes, per poder sol·licitar l’accés a la línia d’ajuts.

Tot aquest procés per presentar les sol·licituds ha estat telemàtic, a través de la pàgina web habilitada per l’ATIB, la qual ha funcionat de manera òptima. Prèviament, es va posar en marxa un servei de consultes específiques a través d’una línia d’atenció telefònica (971 678 444) i d’una adreça de correu electrònic (ajutscovid@atib.es), amb el qual s’han atès prop de 6.000 telefonades i més de 4.300 correus electrònics. La justificació dels ajuts també serà telemàtica, s’iniciarà a partir dels cobraments i es podrà fer fins al 31 de març de 2022.