LOGO CAIB
Contingut
18 juny 2021Conselleria de Medi Ambient i Territori

El SITIBSA celebra el XX aniversari amb una exposició que repassa el passat i el present de la cartografia a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El SITIBSA celebra el XX aniversari amb una exposició que repassa el passat i el present de la cartografia a les Illes Balears

Es podrà visitar del 19 de juny al 28 d’agost al centre cultural de La Misericòrdia

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; la directora general de Territori i Paisatge, Magdalena Pons; la gerent del Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), Francisca Mir; el subsecretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jesús Manuel Gómez García; i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han presentat, aquest divendres, l’exposició que s’ha preparat en motiu del 20è aniversari del Servei. A través de tres espais diferents, la instal·lació pretén fer un repàs pel passat i present de la cartografia i la seva importància en el desenvolupament de les Illes Balears.

Mir ha destacat «la tasca ingent que es fa des del Servei i que ens ha servit i serveix no només per conèixer el territori, sinó per desenvolupar-hi polítiques adients i posar al servei de la ciutadania el gran volum d’informació que es maneja, amb eines com el visor de l’IDEIB». «Comptar amb un Servei que ens aporta dades precises sobre l’arxipèlag, ens permet seguir construint un país més sostenible i arrelat al nostre territori», ha afegit el conseller.

Per la seva banda, la gerent ha incidit en la necessitat de seguir amb la tasca del SITIBSA «modernitzant la cartografia de l’arxipèlag, fent-la més eficient i més transparent». «Tenim reptes per davant que ens han de dur a assolir l’objectiu de proporcionar informació cartogràfica, tant passada com present, per poder ser conscients de l’evolució de les Illes Balears», ha apuntat Francisca Mir.

Des del 19 de juny i fins al 28 d’agost, a La Misericòrdia, es podran visitar les tres exposicions simultànies que mostren l’evolució de la cartografia i la seva importància com a ciència. La primera mostra l’evolució de la imatge de les Illes Balears des de la seva aparició a la cartografia de Ptolomeu (segle II) fins a finals del segle XVIII. L’exposició inclou tres peces facsímil representatives de l’Escola Mallorquina de Cartografia: l’Atles Català d’Abraham i Jafudà Cresques (1375), la Carta Nàutica de Gabriel de Vallseca (1439) i El Mapamundi Català Estense (1450).

La segona,organitzada per l’Institut Geogràfic Nacional. amb motiu del 5è centenari de la primera volta al món (1519-1522) i mostra en un recorregut cartogràfic aspectes i del viatge: els antecedents, preparatius, desenvolupament i conseqüències. Finalment, la tercera fa un bot històric i se centra en com es fa feina en cartografia al segle XXI.

Des de 2001, el Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears el elabora, recopila i distribueix la cartografia bàsica i de referència de l’arxipèlag. A més, donen suport en matèria cartogràfica i d'informació geogràfica al Govern de les Illes Balears i es desenvolupa i gestiona la infraestructura de dades espacials.