10 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible propicia l’adquisició de sis nous dipòsits d’aigua per a la lluita contra els incendis forestals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible propicia l’adquisició de sis nous dipòsits d’aigua per a la lluita contra els incendis forestals

Tres de les noves infraestructures es construiran a Mallorca mentre que la resta s’ubicaran a Menorca i a Formentera

Un nou dipòsit d’aigua a la finca de Es Cabàs, a Santa Maria del Camí, permetrà facilitar les tasques d’extinció d’incendis forestals. Aquesta és una de les sis instal·lacions finançades a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) que donaran accés a aigua a zones d’alt valor ecològic.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon; el batle de Santa Maria, Nicolau Canyelles; i la gerent de TRAGSA, Mónica Pozuelo, han visitat, aquest dilluns, el dipòsit.

Mir ha destacat la importància de posar en marxa infraestructures com la de Es Cabàs en les zones d’alt valor ecològic, ja que posen a l’abast del personal d’extinció d’incendis «una eina més per fer front a una de les conseqüències de l’emergència climàtica que més patirem a les Illes: els grans incendis forestals».

«Els focs també s’extingeixen a l’hivern, fent feines de prevenció i d’autoprotecció. Però hem d’estar llestos per poder donar una resposta ràpida i contundent a aquests fenòmens cada vegada més freqüents», ha incidit el conseller.

Per la seva banda, el director gerent de l’IBANAT ha explicat que els contractes per iniciar les obres de la resta de dipòsits ja s’estan tramitant i que «sumar aquestes sis infraestructures a les ja existents ens permetrà tenir una xarxa que garanteixi el desenvolupament òptim de les tasques d’extinció d’incendis forestals arreu de l’arxipèlag», tal com estableix el IV Pla General De Defensa Contra Incendis Forestals a les Illes Balears.

El dipòsit de xapa d’Es Cabàs té una capacitat de 98m3 i les obres que s’hi han realitzat han servit per adequar el terreny per situar-hi el dipòsit i poder dur-hi aigua a través d’una canonada soterrada i des d’un pou ja existent dins el terreny.

L’IBANAT ha encomanat a TRAGSA la construcció d’aquest i cinc dipòsits de xapa més (dos a Mallorca, dos a Menorca i un a Formentera) per un import total de 109.000 €. Els doblers formen part d’un projecte, finançat a través del fons de l’ITS, que preveu actuacions de manteniment i construcció de nous dipòsits d’obra (i que requereixen una tramitació més llarga) i que compta amb un pressupost total de 400.000 €.