LOGO CAIB
Contingut
15 gener 2021Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: CONSELL DE GOVERN EXTRAORDINARI: MENORCA PUJA A NIVELL 4 D’ALERTA A PARTIR DE DEMÀ I S’INTRODUEIXEN ACLARIMENTS A LES LIMITACIONS COMERCIALS A MALLORCA I EIVISSA CConsell de Govern extraordinari

Foto de noticia

COVID-19: CONSELL DE GOVERN EXTRAORDINARI: MENORCA PUJA A NIVELL 4 D’ALERTA A PARTIR DE DEMÀ I S’INTRODUEIXEN ACLARIMENTS A LES LIMITACIONS COMERCIALS A MALLORCA I EIVISSA

\ Així ho ha aprovat avui el Consell de Govern extraordinari
\ El toc de queda a Menorca també serà a les 22.00 h


El Consell de Govern ha aprovat avui, en reunió extraordinària, apujar Menorca al nivell 4 d’alerta per COVID-19, atès l’empitjorament dels indicadors epidemiològics. L’illa tindrà també toc de queda a les 22.00 hores. Aquestes mesures entren en vigor a partir de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears demà, dissabte 16 de gener, i tendran una vigència fins al 30 de gener. Així mateix, s’han introduït alguns aclariments en les restriccions que es varen aprovar per a Mallorca i Eivissa.

Pel que fa a la situació epidemiològica de Menorca, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) ha passat de 115,6 casos per 100.000 habitants el 29 de desembre de 2020 a una xifra per sobre dels 260 casos en les dates immediatament anteriors a l’acord, la qual cosa suposa un increment en una setmana de gairebé un 120% de casos.

Així mateix, l’evolució a curt termini creix de manera acusada, ja que la IA7 pràcticament s’ha duplicat i ha passat de 76 per 100.000 el 29 de desembre a 141 per 100.000 actualment.

D’altra banda, la taxa de positivitat els darrers 7 dies s’eleva a un 9,4 %, quan al principi del període de referència es trobava a un 3,43%.  

Aquesta situació desfavorable aconsella, com ja s’ha exposat, d’acord amb l’informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, prendre mesures addicionals per garantir la minimització de contagis a Menorca, amb l’addició d’una prohibició de dur a terme celebracions massives en forma de festes populars, freqüents aquestes dates, a causa de les concentracions de persones i el contacte social descontrolat que suposen i que esdevenen un risc no assumible en una situació de transmissió comunitària de la COVID 19 com la que es pateix en aquests moments. Així mateix, atesa la situació de l’illa de Menorca, no es consideri necessari arribar al nivell de mesures de restricció que s’ha configurat per a les illes de Mallorca i Eivissa.

Així doncs, els canvis principals per a Menorca, que passa a nivell 4, seran el tancament de l’interior dels bars i restaurants i la limitació a dues de les unitats de convivència a les reunions socials i familiars, que hauran de ser de 6 persones a l’interior i de 6 a l’exterior com a màxim. Tampoc no es permetran les festes populars ni les activitats culturals, esportives i lúdiques que hi estan vinculades.

Aclariment de les mesures sobre el comerç aprovades ja per a Mallorca i Eivissa

En el cas de les mesures aprovades aquesta setmana a Mallorca i Eivissa, s’hi introdueixen alguns aclariments relacionats amb l’activitat comercial.

Per una banda, s’exceptuen del tancament a les 20.00 hores també els establiments de jardineria i planta viva.

Així mateix, s’estableix que han de reduir la capacitat al 30% de l’habitual i han de romandre tancats els diumenges i festius els establiments de comerç minorista, llevat de les benzineres i els establiments dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat), i de farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, quioscs i establiments dedicats a la venda de premsa i papereria, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor amb una superfície d’exposició i venda al públic inferior als 700 m2 a l’illa de Mallorca i 400 m2 a l’illa d’Eivissa.

Malgrat això, se’ls autoritza a obrir diumenges o festius per coincidència amb mercadets municipals, si bé, en aquest cas, hauran de romandre tancats un altre dia de la setmana laborable.

Igualment, s’aclareix que resta prohibida l’obertura al públic dels establiments comercials, grans superfícies i centres comercials que disposin de més de 700 m2 a l’illa de Mallorca i 400 m2 a l’illa d’Eivissa de superfície destinada a exposició i venda al públic o, en aplicació de la Llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears, de més de 2.000 m2 d’exposici ó i venda al públic pels establiments de mobles, construcció, cuina i bany a l’illa de Mallorca, i 1. 500 m2 a l’illa d’Eivissa.