13 gener 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El Servei de Sanitat Forestal inicia l’eliminació de bosses de processionària del pi a Eivissa i Formentera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Servei de Sanitat Forestal inicia l’eliminació de bosses de processionària del pi a Eivissa i Formentera

S’habiliten dos telèfons perquè la ciutadania en pugui comunicar la ubicació

El servei de Sanitat Forestal inicia, la setmana vinent, la campanya d’eliminació de bosses de processionària (Thaumetopoea pityocampa Den & Schiff.) a Eivissa i Formentera. La previsió és que les tasques, per a les quals es compta amb la col·laboració de l’IBANAT i el Consell de Formentera, s’allarguin fins a mitjans de febrer.

La responsabilitat de mantenir el bon estat de les finques és dels propietaris. Tot i així, donat l’interès públic de la contenció de la processionària del pi, la conselleria de Medi Ambient i Territori demana a la ciutadania que comuniqui la ubicació de totes les bosses que coneguin als telèfons següents:

  • Eivissa: Oficines IBANAT 971 176068

  • Formentera: Consell Insular de Formentera, Àrea de Medi Ambient, 971 321210, ext 1.

Entre novembre i febrer es realitza l’eliminació de bosses que les erugues teixeixen per protegir-se del fred, bé mitjançant tirs d’escopeta, bé mitjançant la tala i crema d’aquestes.

L’eliminació de bosses amb tirs d’escopeta està regulada a les ordres anuals de veda de cada illa i publicades al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). En aquest sentit, es recalca que cal seguir les instruccions i demanar les autoritzacions pertinents i en els terminis prevists.

La processionària del pi, és un insecte defoliador que s’alimenta de fulles del pi autòcton balear (Pinus halepensis); per si mateixa no provoca la mort dels arbres als quals defolia, però sí els deixa més sensibles a altres agents com la sequera o l’atac d’insectes escolítids que poden finalment matar els pins.

Per una altra banda, la processionària del pi pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals a conseqüència dels pèls urticants que posseeix a la part dorsal del seu abdomen.

La situació de la processionària del pi a Eivissa ha estat controlada des del principi de la seva detecció, l’any 1975, perquè s’han executat actuacions sobre els focus incipients de plaga i s’ha evitat així, l’expansió de la processionària del pi per tota l’illa. Encara no està declarada com a plaga.

A Formentera es va detectar per primera vegada l’any 2007 i al llarg de l’any 2008 es constata la presència de l’insecte per tota l’illa; actualment s’estan realitzant tota mena d’actuacions de lluita integrada per evitar la propagació de la plaga.