12 gener 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Reactivació econòmica: Les Illes Balears aconsegueixen que l’Estat tengui en compte el pes del turisme en el criteri de repartiment dels fons europeus en matèria de residus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Les Illes Balears aconsegueixen que l’Estat tengui en compte el pes del turisme en el criteri de repartiment dels fons europeus en matèria de residus

La Conselleria de Medi Ambient i Territori rebrà uns 16 milions d’euros

Les Illes Balears rebran uns 16 milions d’euros per a finançar projectes vinculats a la gestió de residus i l’economia circular. La major part dels doblers s’emmarca en el Pla de suport a la implementació de l’«Estratègia Espanyola d’Economia Circular (EEEC) i a la normativa de residus» integrada en el Pla de Recuperació, transformació i resiliència d’Espanya, finançat amb fons europeus.

La proposta de repartiment territorial dels fons europeus en matèria de residus i economia circular ha estat presentada, aquest dilluns, en la Conferència sectorial de Medi Ambient. El Ministeri de Transició Ecològica i pel Repte Demogràfic ha anunciat que ha decidit incloure-hi les ajudes relatives a dues línies de subvencions ja existents finançades per l’Estat: el Pla de suport a la implementació de la normativa de residus (PIMA) i el Foment de l’economia circular en l’àmbit de l’empresa.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, s’ha mostrat «molt satisfet» pel fet que l’Estat ha tengut en compte una de les principals reivindicacions del Govern en matèria d’ajudes a la gestió dels residus: que els criteris per a repartir els fons tenguin més en compte el volum de residus que genera cada comunitat i no la seva població. D’aquesta manera, comunitats on el pes del turisme és més elevat veuen compensat el fet que es veuen obligades a gestionar un volum de residus per càpita més elevat.

En aquest sentit, cal recordar que l’any 2019 la diferència entre el mes de màxima generació de residus (agost) i el de mínima generació (gener o desembre) fou del 161 % a Eivissa i Formentera, del 154 % a Menorca i del 35 % a Mallorca. Mir ha remarcat que és necessari que aquestes ajudes tinguin continuïtat per mor de les necessitats en relació a la recollida i tractament dels residus que hi ha a l'arxipèlag.

D’acord amb els criteris fixats pel Ministeri, els fons podran subvencionar projectes que coincideixin amb aquestes quatre línies:

- Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus i millora de les existents.

- Construcció d’instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament.

- Construcció de noves instal·lacions de preparació per a la reutilització i el reciclatge d’altres fluxos de residus recollits separadament.

- Inversions relatives a instal·lacions de recollida, triatge i classificació.

Els projectes objecte de finançament s’han d’haver iniciat en una data posterior a l’1 de març de 2020 i el termini d’execució ha de finalitzar, com a màxim, el 31 de maig de 2026.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, s’ha mostrat convençut que «la partida que rebran les Illes Balears pot suposar un impuls definitiu per a assolir els objectius que marquen la Llei de Residus i la normativa estatal i europea». En aquest sentit, ha assenyalat que, una vegada el Consell de Ministres aprovi definitivament el repartiment dels fons, i tenint en compte els criteris de l’Estat, la Conselleria reunirà consells insulars i ajuntaments per tal de consensuar projectes comuns.