14 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les administracions públiques ja compten amb una guia interpretativa de la Llei de residus per facilitar-ne l’aplicació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les administracions públiques ja compten amb una guia interpretativa de la Llei de residus per facilitar-ne l’aplicació

El conseller Mir ha presentat el document a les entitats locals

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la secretària general de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Neus Serra, han presentat, aquest dilluns, les guies interpretatives de la Llei de residus i sòls contaminats per als ajuntaments i instal·lacions públiques. És la tercera de les quatre guies editades per la Conselleria per facilitar l’aplicació dels canvis previstos per a 2021 de forma senzilla.

En el document destinat a les administracions públiques es detallen les mesures que s’hi han d’aplicar, com la compra pública de productes de neteja naturals o amb certificació ecològica, la separació de residus en origen o la distribució d’aigua a través de fonts d’aigua potable. En els esdeveniments amb suport de les administracions, les begudes s’hauran de servir en envasos reutilitzables, l’aigua haurà de ser sense envasar o en envasos reutilitzables i s’haurà d’implantar un sistema de dipòsit i retorn d’envasos.

Pel que fa als preceptes a complir per part dels ajuntaments, cal destacar l’impuls del compostatge domèstic i comunitari, garantir el servei de deixalleria a la ciutadania, amb punts de preparació per a la reutilització o l’enviament d’informes sobre la gestió de residus municipals de forma desglossada al Govern.

Mir ha destacat el paper de les administracions públiques com a «exemple per a la ciutadania» i el dels ajuntaments com a «institució més pròxima, des de la qual es pot treballar de forma gairebé directa amb la gent i fer-la partícip d’aquest canvi de model».

Per la seva banda, Sansó ha incidit en el fet que «aquestes guies no són un llistat de prohibicions, sinó un recull d’alternatives per fer possible l’adaptació de tots els sectors de la societat a la Llei balear de residus».

El passat mes de novembre es van presentar les guies per al sector HORECA i per al comerç que, juntament amb aquesta i la de la ciutadania permetran que tots els sectors socials implicats coneguin com s’aplicarà la Llei en la seva totalitat. Totes inclouen les noves dates d’entrada en vigor dels articles, després d’aplicar-s’hi l’ajornament de terminis administratius derivat de la situació sanitària per la COVID-19.