9 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

CONSELL DE GOVERN: EL COFIB DISPOSARÀ DE 853.461 EUROS PER COMBATRE ELS OFIDIS INVASORS A LES PITIÜSES CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: EL COFIB DISPOSARÀ DE 853.461 EUROS PER COMBATRE ELS OFIDIS INVASORS A LES PITIÜSES

\ Les actuacions previstes es finançaran a través del fons de l’impost del turisme sostenible
\ El projecte permetrà tenir vuit persones treballant en la campanya de control, dotades amb els mitjans corresponents


El Consell de Govern ha atorgat a la Conselleria de Medi Ambient i Territori l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’autorització i disposició de la despesa corresponent a un expedient de transferència per un import màxim de 853.461 € a favor del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), per executar el projecte “Control d’espècies invasores a les Pitiüses”, finançat a través de l’impost del turisme sostenible (ITS).

Les actuacions del projecte tenen una durada inicial prevista de 36 mesos i tenen com a objectiu principal revertir els efectes de les espècies invasores que han alterat de manera significativa el medi natural de les Pitiüses. El projecte està centrat a eliminar els ofidis introduïts, com són la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) i la serp blanca (Rhinechis scalaris), que amenacen greument espècies endèmiques com la sargantana, a més de crear alarma social. Per altra banda, també es faran tasques per a l’eliminació del Penissetum, una espècie de gramínia amb alta capacitat invasiva que afecta una bona part de l’illa d’Eivissa.

Durant la campanya del 2020, s’han dedicat gairebé en exclusiva al control d’ofidis cinc persones i tres vehicles. El projecte permetrà tenir sobre el terreny vuit persones, dotades amb els vehicles i els mitjans corresponents.

Enguany han estat operatives 330 gàbies del COFIB a Eivissa, distribuïdes als municipis de Santa Eulària (180), Sant Joan (95), Sant Antoni (30), Eivissa (15) i Sant Josep (10), i 220 gàbies més a la Mola de Formentera. Durant la campanya del 2020, s’han capturat 887 exemplars d’ofidis a Eivissa i 494 a Formentera.

Concretament, des del 2016, any en què començaren les campanyes de control, i fins al 2019, s’han capturat a les Pitiüses 5.082 ofidis. La tendència d’aquests anys ha estat decreixent, la qual cosa indica que la col·locació de gàbies per capturar-los és viable com a mètode per erradicar-los a mitjà termini. Aquesta tendència també indica que la presència de serps a les illes està perdent intensitat.