8 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Els Agents de Medi Ambient multipliquen per 10 el nombre d’actes aixecades per pesca furtiva a s’Albufera i s’Albufereta NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els Agents de Medi Ambient multipliquen per 10 el nombre d’actes aixecades per pesca furtiva a s’Albufera i s’Albufereta

Part d’aquest increment es relaciona amb l’interès creixent pel cranc blau, espècie autoritzable a partir de demà en certs indrets de Mallorca

El servei d’Agents de Medi Ambient ha constatat una proliferació notable de la pesca furtiva al Parc Natural de s’Albufera i a la Reserva Natural de s’Albufereta. Durant els primers 11 mesos de l’any, els Agents han aixecat 140 actes per aquest motiu en aquests dos espais naturals, una xifra que multiplica per 10 les 13 actes aixecades pel mateix motiu l’any passat. Bona part de l’increment d’aquesta activitat il·lícita està relacionat amb l’interès per la pesca del cranc blau (Callinectes sapidus).

La conselleria de Medi Ambient i Territori recorda que la pesca i el marisqueig en els espais naturals protegits està prohibida i és sancionable. En canvi, recorda que, segons recull el Butlletí oficial de les Illes Balears d’aquest dimarts, a partir de demà es podran començar a demanar les autoritzacions de pesca del cranc blau en certs indrets de Mallorca després de l’acord assolit, a principis de novembre, entre la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat i el Consell de Mallorca. Aquesta darrera institució, a través del Servei de Caça i Pesca fluvial, serà l’encarregada de tramitar les autoritzacions.

Els interessats en la pesca d’aquesta espècie hauran de tramitar aquesta autorització específica, independentment de si en disposen d’una per a aquesta pràctica esportiva.

Entre els requisits per poder pescar cranc blau es troben, per exemple, el de pescar-lo únicament amb canya i fil, amb el salabret i pinces com a elements auxiliars per a la seva extracció de l’aigua. També caldrà llevar un quelícer al cranc en el moment de la captura i després de tornar a calar.

Així mateix, no es podran alterar les condicions de la ribera de la zona humida obrint vials o marcant la zona de pesca, per exemple. Tampoc es podrà pescar en zones on hi hagi residus de cap tipus en un radi de menys de 10 metres del pescador.

Una vegada s’hagin capturat els exemplars, s’haurà de presentar degudament al Servei de caça el resum de captures inclòs en l’autorització en un termini màxim de 30 dies naturals després que finalitzi la vigència de l’autorització. Els exemplars extrets seran per a consum propi, en cap cas per a comercialitzar.

Es permetrà capturar aquesta espècie a onze zones de l’illa: tres al municipi de Santa Margalida, dues a Pollença, així com a Alcúdia, Capdepera, Llucmajor Manacor, Muro i Palma. El projecte CALIBAL, de la UIB, ha facilitat la tasca de determinar aquelles zones on es pot permetre la pesca.

El director general d’Espais Naturals, Llorenç Mas, assenyala que es tracta d’una prova pilot que, en cas, de tenir repercussions positives, es podria estendre a la resta d’illes de l’arxipèlag. Amb tot, ha recalcat que, en cap cas, es pot pescar aquesta espècie ni cap altra als espais naturals protegits. En referència a l’increment de la pesca furtiva a s’albufera, ha assenyalat que la setmana passada va mantenir una reunió amb la direcció del Parc Natural per estudiar mesures com ara un increment de la senyalització a les zones més conflictives.