11 novembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible finança una planta de compostatge pionera a les Illes Balears en la generació de biocarbó NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible finança una planta de compostatge pionera a les Illes Balears en la generació de biocarbó

Aquest material redueix les emissions de CO2 i permet regenerar i millorar el sòl allà on s’aplica

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat, aquest dimecres, la planta de compostatge Circle Carbon, a Bunyola, que du a terme un projecte pilot per produir i comercialitzar biocarbó gràcies a l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Aquest projecte, que compta amb una subvenció de gairebé 109.000 €, té com a objectiu desenvolupar unes instal·lacions capaces d’elaborar compost d’alta qualitat a partir de residus orgànics i de cuina, així com de restes de poda i jardineria. Amb les restes més humides es du a terme el compost i amb les seques es produeix el biocarbó o carbonet (conegut també pel seu nom en anglès, biochar), un material que s’obté a partir de la piròlisi de la fusta i que millora les condicions del sòl.

Diversos estudis demostren que l’ús d’aquest tipus de carbó millora la retenció de nutrients i la humitat, incidint positivament en l’estructura i porositat del sòl. A més, es reté el carboni present a la fusta, ja que no s’allibera cap a l’atmosfera sinó que queda retingut en el material.

Mir ha destacat la importància de posar en marxa projectes com el de Circle Carbon «per donar un gir radical a la gestió de residus i obrir les portes a un model circular, on la reutilització passi a ser la clau d’un món més sostenible». Per la seva banda, Sansó ha explicat que aquesta iniciativa exemplifica què significa desplegar la Llei de residus: «deixar d’entendre els residus com un problema i començar-los a tractar com a un recurs».

Aquest és un dels 14 projectes seleccionats en la convocatòria per a impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina amb persones en risc d’exclusió, dotada amb 700.000 € provinents del fons ITS,

Les instal·lacions funcionen de manera experimental i s’hi estan duent a terme els primers assajos de compostatge i de producció de biochar, així com les proves de qualitat del producte. L’objectiu és constituir un exemple per a la implementació d’instal·lacions similars.