25 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: El Govern amplia el termini per acollir-se a la línia extraordinària de crèdits ISBA, els quals ja han injectat 170 milions d'euros enguany a prop de 2.000 pimes i autònoms NNota Informativa

Reactivació econòmica: El Govern amplia el termini per acollir-se a la línia extraordinària de crèdits ISBA, els quals ja han injectat 170 milions d'euros enguany a prop de 2.000 pimes i autònoms

Fins el 15 de desembre es poden presentar sol·licituds a la línia extraordinària, que ja suma 146 milions en operacions aprovades i permet mobilitzar fins a 200 milions

 

El Govern de les Illes Balears amplia fins el 15 de desembre el termini per acollir-se a la línia extraordinària de finançament Covid-19 impulsada enguany per la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors i la Societat de Garantia Recíproca ISBA SGR per facilitar liquiditat a petites i mitjanes empreses i autònoms de les Illes Balears davant l'impacte de la pandèmia.

Fins ara, a través de les diverses línies de finançament del Govern i ISBA, durant 2020 s'ha aprovat una injecció de gairebé 170 milions d'euros a 1.957 empreses. El gruix dels crèdits ISBA correspon a la línia extraordinària Covid-19 creada enguany, amb 146,2 milions en operacions aprovades que beneficien 1.733 pimes i autònoms amb activitat a les Illes Balears.

Durant aquest any 2020, davant les conseqüències de la pandèmia, s'ha aprovat un volum de crèdits ISBA que més que duplica i supera en un 174% el muntant de finançament aprovat a través d'ISBA durant tot l'any 2019, al qual es varen aprovar 661 operacions per import de 61,9 milions.

Les línies Govern-ISBA operatives enguany permeten mobilitzar fins a 250 milions, dels quals 200 a través de la línia Covid-19. A aquesta línia extraordinària, a més dels 146 milions de les operacions ja aprovades, ISBA tramita actualment i té en fase d'estudi altres 251 sol·licituds per import de 17,5 milions d'euros.

Ara s'amplia el termini per acollir-se a aquesta línia extraordinària. La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha signat la resolució, ja publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears, per la qual s'amplia fins al 15 de desembre de 2020 el termini de formalització dels avals que es poden acollir als ajuts, així com el termini de presentació de les sol·licituds.

FINANÇAMENT A TOTES LES ILLES

La línia extraordinària Covid creada pel Govern i ISBA -inicialment de 50 milions- ha estat objecte de diverses ampliacions per part del Govern, essent una de les primeres i principals mesures de suport al teixit productiu de les illes per a pal·liar els efectes de la crisi, emmarcada en el Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, i també compta amb la participació dels quatre consells insulars per potenciar-ne els ajuts a totes les illes.

En la distribució per illes, dels gairebé 170 milions d'injecció a pimes i autònoms a través de les diverses línies de crèdits ISBA, el gruix correspon a Mallorca, amb 1.601 operacions aprovades per import de 139,9 milions,  principalment de la línia extraordinària Covid (1.420 operacions per 120,9 milions). A Menorca, les diverses línies suposen un finançament de 16,7 milions que beneficia a 190 empreses, de les quals la majoria (165 operacions per 13,4 milions) a través de la línia extraordinària Covid. A Eivissa, sumen 11,8 milions destinats a 151 empreses, dels quals 10,5 milions a 134 empreses en la línia Covid, mentre que a Formentera se n’han aprovat 1,5 milions a 15 empreses, gairebé totes mitjançant la línia Covid (1,3 milions a 14 pimes i autònoms) .

La línia extraordinària Covid-19 facilita l’accés al crèdit bancari en condicions molt avantatjoses a pimes i autònoms per l'efecte multiplicador de l’acció de govern, ja que les operacions acceptades queden avalades al 100% i el Govern –i en part els consells insulars- cobreix el cost dels interessos i dels avals d’ISBA. A més, Govern i consells fan aportacions al fons de provisions tècniques d’ISBA per donar suport a la solvència de la societat de garantia. El Govern hi preveu destinar prop de 25 milions d'euros durant 2020 a cobrir els interessos i el cost de les comissions dels avals, i a recolzar la solvència d’ISBA, i en el seu conjunt les aportacions dels quatre consells insulars sumen altres 5,1 milions.

Així mateix, a més de la línia extraordinària Covid-19 que posa fins 200 milions a l'abast de pimes i autònoms, el Govern i ISBA mantenen les altres dues línies anuals, per facilitar fins a 50 milions més de finançament a pimes i autònoms: la línia Govern-ISBA 2020, que permet mobilitzar fins a 40 milions, i la línia específica adreçada al sector industrial, a través de l’IDI, de 10 milions.