9 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: L’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha duit a terme 477 intervencions d’atenció psicològica entre els treballadors del Servei de Salut durant la pandèmia NNota Informativa

El lema d’enguany és «Salut Mental i benestar, una prioritat global»

COVID-19: L’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha duit a terme 477 intervencions d’atenció psicològica entre els treballadors del Servei de Salut durant la pandèmia

Demà, 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats programades per diferents institucions i coordinades des de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears

Entre els mesos de març a juny de 2020 el Servei d’Atenció Psicològica va dur a terme 477 intervencions telefòniques als treballadors del Servei de Salut relacionades amb el confinament, l'ansietat, l’estrès, etc. Aquesta és una de les iniciatives que ha posat en marxa l’Oficina de Salut Mental del Servei de Salut (OSMIB) durant la pandèmia de COVID-19, segons el balanç que fa avui amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que es commemora demà, 10 d'octubre, amb el lema «Salut mental i benestar, una prioritat global».

En aquests mesos de pandèmia provocada per la COVID-19, l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha desenvolupat un pla especial de salut mental no només dirigit als professionals, sinó també a la població en general.

En aquest sentit, s’ha creat CoorEducaSalutMental, servei de coordinació entre Salut Mental, Atenció Primària i la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca, que ofereix pautes i supervisa els casos complexos de salut mental i tots els relacionats amb la conducta suïcida que es puguin trobar entre la població escolaritzada.

Els centres docents poden sol·licitar aquest servei, que està integrat per una infermera especialista en salut mental i dos tècnics del Servei d'Atenció a la Diversitat de la Conselleria d’Educació.

Una altra de les línies de treball establertes en aquesta pandèmia és l’atenció directa a persones no vinculades al sistema de salut mental i que es troben en situació d’exclusió social. Els professionals es desplacen per diagnosticar i tractar les persones afectades de la manera més adequada.

També la Universitat dels Illes Balears ha cedit al Servei de Salut un programa de tractament en línia per a trastorns lleus d’ansietat i depressió. El pacient el pot fer des de ca seva, sempre amb la supervisió del professional sanitari. Aquest mètode innovador es pot receptar des de les unitats de salut mental i també per part dels professionals d’atenció primària.

L’Observatori del Suïcidi, juntament amb institucions, entitats i el suport del Govern de les Illes Balears, elabora el pla de prevenció, actuació i maneig de la conducta suïcida a les Illes Balears. En aquest sentit, des de l’1 d'octubre s’ha activat el Servei d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS) de l’Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, amb el treball d’una psicòloga.

Quant a la contractació de professionals, el Servei de Salut ha contractat nou professionals de salut mental (psiquiatria, psicologia i infermeria) que han acabat la seva formació com a especialistes enguany.

Finalment, l’OSMIB ha elaborat missatges d’ajuda a la població a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Així, ha explicat com afrontar el confinament, el trastorn del somni, l’angoixa, la depressió, la incertesa o el possible maltractament en la infància i l’adolescència, etc.

 

Activitats programades per commemorar el Dia de la Salut Mental

A Mallorca, el grup de treball de lluita contra l’estigma, en el qual participen membres de diferents àmbits, institucions i entitats, ha elaborat un programa conjunt d’activitats que tenen per objectiu la lluita contra l’estigma i els prejudicis associats als trastorns de salut mental.

L’associació La Nostra Veu, en coordinació amb l‘OSMIB, ha duit a terme el taller «Jo no som el meu diagnòstic», resultat d’un projecte artístic fotogràfic dirigit a la lluita contra l’estigma associat a les persones amb un trastorn de salut mental. Demà dissabte, 10 d'octubre, s’inaugura en el Casal Solleric de Palma l’exposició, que romandrà fins al 28 d’octubre. Durant el període d’exposició es faran quatre tallers els dies 14, 16, 21 i 28 d'octubre.

L’entitat 3Salut Mental ¾formada per les associacions Girasol, Es Garrover i Estel de Llevant¾ ha organitzat una campanya en xarxes socials amb l’etiqueta #SalutMentalPerATothom en què es convida a participar en el seu perfil d’Instagram @3salutmental, descarregant els filtres del paracaigudes i compartint un missatge.

Així mateix, l'Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l'Adolescència (IBSMIA), situat a l’Hospital Universitari Son Espases, ha organitzat una exposició titulada «Emmascarats», que es presenta el proper dia 13 d’octubre, a les 11.00 hores.

A Eivissa, a l’Hospital Ca Misses, els ordinadors dels treballadors mostraran en el fons de pantalla fotografies i missatges contra l’estigma relacionats amb el taller fotogràfic «Jo no som el meu diagnòstic». A més, en coordinació amb l’Associació Pitiüsa Pro Salut Mental (APFEM), faran un curtmetratge juntament amb usuaris i professionals per mostrar a la població els recursos que tenen i potenciar el missatge de salut mental i benestar com a prioritat global.

A Menorca, la Fundació Hestia, Hestia Menorca i l’Àrea de Salut de Menorca varen organitzar un concurs de dibuix infantil i avui han duit a terme la pintada del mural #MatealEstigma2020, que pretén sensibilitzar la ciutadania de la importància de no augmentar l’estigma de les persones amb malalties mentals.