2 d’octubre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern aixeca les restriccions temporals a Sant Antoni per la bona evolució en la contenció de la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern aixeca les restriccions temporals a Sant Antoni per la bona evolució en la contenció de la COVID-19

La incidència acumulada dels darrers catorze dies s’ha reduït un 43,5 % al municipi, mentre que a la ciutat d’Eivissa la disminució ha estat del 19,7 %

Armengol s’ha reunit amb el Consell Insular i els ajuntaments d’Eivissa i Sant Antoni per analitzar la situació de la malaltia a l’illa

 

El Govern de les Illes Balears aixecarà, a partir de dissabte a les 22.00 h, les mesures restrictives temporals que es van establir per contenir la COVID-19 al municipi de Sant Antoni, a Eivissa. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, en roda de premsa després d’haver tingut una reunió amb el president del Consell Insular, Vicent Marí, i el batle de Sant Antoni, Marcos Serra. D’aquesta manera, els veïns i veïnes de Sant Antoni es regiran per les limitacions generals que afecten el conjunt de les Illes Balears.

A la trobada, també hi han participat la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i el director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho García.

Armengol ha agraït la col·laboració de les institucions i també de la ciutadania per «frenar la segona corba» i poder aixecar les restriccions a Sant Antoni. Això no obstant, també ha demanat «mantenir la prudència» i actuar amb cautela: «Hem de ser cauts, rigorosos i compromesos amb la protecció. Estam tombant aquesta segona corba, però encara queda molt camí per recórrer. La malaltia segueix existint entre nosaltres, contagia de manera molt ràpida i mata arreu del món».

La presidenta ha destacat que «som conscients que són moments difícils per a la ciutadania», en què es prenen mesures amb un «cost social», però que «són acceptades i donen els seus fruits». Tot i així, ha insistit en què és necessari «seguir fent feina» per arribar als estàndards de control que marquen l’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de malalties.

Baixades de la incidència acumulada a l’illa

En aquesta direcció, Armengol ha explicat que al municipi de Sant Antoni el decreixement de la incidència acumulada dels darrers catorze dies (IA-14D) ha estat més notable, i ha passat de 296,51 casos per cada 100.000 habitants a 167,26 (una disminució del 43,59 %), entre el 18 de setembre i el 30 del mateix mes. Pel que fa a la taxa de positivitat de PCR, ha disminuït del 10,87 % al 6,10 %.

En el cas de l’illa, durant aquestes mateixes dates, la baixada de la IA-14D ha estat del 28,55 %, i ha passat de 395,50 a 282,60. Al conjunt de les Illes Balears, la IA-14D és de 164,62 al final de setembre, una xifra que s’ha reduït notablement des del final d’agost, quan se situava a 521,15.

Aquestes dades «avalen», ha destacat Armengol, que les mesures fan millorar la contenció de la malaltia, tot i que és important «reforçar la prudència a tota l’illa d’Eivissa», on la seva IA-14D ha disminuït un 30 % i la taxa de positivitat un 40 %, valors més baixos que al conjunt de les Illes Balears.

Armengol també ha enviat un missatge de suport tant a les institucions com a la societat eivissenca, ja que les mesures provoquen «dificultats a la població, amb una repercussió no només social, sinó també econòmica». Per aquest motiu, ha recalcat el compromís amb les ajudes econòmiques i les mesures de protecció social, com els ERTO, cap a l’illa d’Eivissa.

Reforç de les mesures restrictives a tota la ciutat d’Eivissa

Durant el matí, la presidenta ha mantingut també una reunió amb el batle de la ciutat d’Eivissa, Rafel Ruiz, per analitzar la situació de la COVID-19. Cal recordar que a partir d’avui divendres a les 22.00 h s’aplicaran mesures restrictives a tot el municipi, i no només als barris del Viver i l’Eixample, on des de fa dues setmanes s’apliquen. En aquest cas, la contenció de la malaltia encara no està controlada i, per tant, s’ha ampliat l’àmbit de les limitacions a tot el municipi per frenar-ne l’expansió.

A la ciutat d’Eivissa, la davallada de la IA-14D ha estat menor des que es van aprovar les restriccions temporals: ha passat de 662,88 a 532,31 (una disminució del 19,70 %), i s’ha mantingut per damunt dels 500 casos per cada 100.000 habitants. A més, la taxa de positivitat de les PCR s’ha reduït del 13,29 % al 10,23 %. Cal destacar que al conjunt de les Illes ha baixat del 6,84 % al 3,93 %.

Per aquest motiu es limiten les trobades a cinc persones tant a casa com al carrer (excepte convivents), incloent-hi casaments, celebracions i pràctica d’esports. Els establiments comercials i de serveis no poden superar el 50 % de la cabuda autoritzada i han de tancar abans de les 22.00 h, amb un horari prioritari per a persones majors de 65 anys. En el cas dels restaurants, la cabuda és del 25 % en interiors i del 50 % a terrasses. Se suspenen també les festes populars i les fires, es tanquen parcs i jardins, i la capacitat dels gimnasos es limita al 25 %, com en els llocs de culte. A les vetles, hi podran assistir com a màxim quinze persones.