30 setembre 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

La consellera Costa informa el Senat que el Govern ha finançat 62 projectes contra les violències masclistes a través dels fons estatals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera Costa informa el Senat que el Govern ha finançat 62 projectes contra les violències masclistes a través dels fons estatals

També ha detallat les iniciatives de l’executiu en prevenció, intervenció i restitució del projecte de vida de les dones víctimes

Avui la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha comparegut davant la Comissió Especial del Senat dedicada al seguiment i l’avaluació dels acords de l’Informe del Senat sobre les estratègies contra la violència de gènere aprovades en el marc del Pacte d’Estat. L’objectiu era exposar les mesures del Govern en el marc del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i les polítiques que es duen a terme en matèria de prevenció, sensibilització i lluita contra la violència masclista.

Durant la seva intervenció, la consellera ha exposat que entre les iniciatives del Govern en matèria de violència masclista, 62 s’han finançat amb fons del Pacte d’Estat. Entre aquestes, destaca especialment el projecte capdavanter a l’Estat SOIB Dona, que garanteix un any de feina a les dones víctimes. A més a més, ha fet un repàs de la política del Govern en matèria de violència masclista i de les iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit. Aquestes es poden agrupar en tres categories segons els seus objectius: prevenció, intervenció i restitució del projecte de vida de les dones víctimes.
 

Prevenció

En l’àmbit de la prevenció, la consellera Costa ha destacat especialment les accions adreçades als joves i en matèria d’educació. Entre aquestes iniciatives, hi ha la campanya informativa i de sensibilització que va fer la Direcció General de Comunicació del Govern l’any passat en motiu de la commemoració del 25N. Es tracta de la campanya «Estima bé», elaborada amb estètica TikTok, que es va fer viral i que utilitzava codis de comunicació adolescent per explicar les relacions tòxiques.

A més a més, ha remarcat la tasca que es du a terme en matèria de coeducació, a través de la col·laboració entre l’Institut Balear de la Dona i la Conselleria d’Educació per tal d’avançar cap a un model d’escola coeducativa. En aquest apartat, cal destacar la formació al personal docent com a agents de coeducació: s’ha passat de 38 a 183 agents coordinadors de coeducació als centres durant l’any passat.
 

Intervenció

En l’apartat dedicat als projectes d’intervenció i abordatge contra la violència de gènere, ha subratllat la tasca que du a terme el servei 24 hores d’atenció i acompanyament —ja sigui per posar una denúncia, per anar al jutjat o per acudir a un centre sanitari, entre d’altres— a les dones víctimes de violència. A més a més, ha fet un repàs a l’impuls per part del Govern en la creació de taules de coordinació local contra la violència de gènere en diferents ajuntaments de les Illes Balears.

 

Restitució

Pel que fa a les accions de restitució i reparació de les dones víctimes, la consellera ha destacat el programa SOIB Dona, que es du a terme en col·laboració amb el SOIB, capdavanter a tot l’Estat. Es tracta d’una iniciativa creada l’any 2018 que garanteix un any de feina a les dones víctimes i que ja ha comptat amb 367 beneficiàries. Fa poques setmanes es va presentar una nova convocatòria, que té un pressupost de 2 milions d’euros (1,35 milions provinents dels fons estatals) i que ajudarà aproximadament 100 dones a garantir la seva independència econòmica i restituir el seu projecte de vida.

 

Estat d’alarma

Finalment, la consellera Costa ha informat el Senat sobre la manera com la situació d’estat d’alarma va afectar les dones víctimes de violència masclista, com també els seus fills i filles, i les actuacions que va dur a terme l’IBDONA per intensificar el seu servei d’atenció 24 hores. A més de crear una línia de WhatsApp per tal de fer més fàcil la comunicació amb les dones que estaven confinades amb l’agressor, es va dur a terme una campanya d’informació per difondre els telèfons d’atenció, en col·laboració amb el Col·legi d’Administradors de Finques i diferents cadenes de supermercats. Per altra banda, en col·laboració amb el col·legi de farmacèutics es va posar en marxa la iniciativa «Mascareta 19». Pel que fa a les xifres, durant l’estat d’alarma el servei 24 hores va atendre una mitjana de 12 telefonades al dia (més de mil durant tot el confinament) i va fer 98 seguiments i 47 acompanyaments presencials.

A més a més, la consellera ha explicat la tasca que han duit a terme els consells insulars, institucions encarregades de l’atenció directa, durant l’estat d’alarma. A més de reforçar els seus serveis d’atenció, els consells insulars han augmentat les places d’acollida per a víctimes de violència de gènere, així com per a víctimes de tràfic i en situació de prostitució.

Per acabar la seva intervenció, Pilar Costa ha recordat que el passat 28 d’agost, atenent la petició del Ministeri d’Igualtat, el Govern va ordenar la suspensió de l’activitat en els prostíbuls de les Illes Balears i que durant l’estat d’alarma es va ajudar, mitjançant aportacions a les entitats, 548 dones en situació de prostitució, que estaven en una situació precària. També ha recordat que s’ha sol·licitat col·laboració econòmica a l’Estat per donar suport a aquestes dones que necessiten ajuda sobretot per garantir-los habitatge i alimentació. La consellera ha indicat que aquestes ajudes podrien significar «un punt d’inflexió» en el camí cap a l’abolició de la prostitució.