16 setembre 2020 <10aL>Presidenta

Armengol i Mir visiten les obres per pal·liar els danys del temporal del 29 d’agost a la serra de Tramuntana NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol i Mir visiten les obres per pal·liar els danys del temporal del 29 d’agost a la serra de Tramuntana

El Govern ja ha iniciat les actuacions d’emergència per reparar els danys més greus del temporal que va afectar els municipis de Banyalbufar, Valldemossa i Esporles

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha encomanat les obres a TRAGSA per un import de 279.949 euros

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el gerent de l’IBANAT, Joan Ramon; i els batles d’Esporles, Maria Nadal; Banyalbufar, Mateu Ferrà; i Valldemossa, Nadal Torres, ha visitat aquest dimecres les actuacions d’emergència que, aquesta mateixa setmana, s’han iniciat, sota la direcció del Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, a les zones més afectades pel temporal de dia 29 d’agost a la serra de Tramuntana.

La presidenta Armengol ha explicat que en aquesta primera fase es duran a terme les actuacions més urgents i que encara que «la restauració completa de la zona serà un procés llarg, el Govern mantindrà el seu compromís fins al final».

Per altra banda, ha volgut agrair la predisposició dels ajuntaments afectats a treballar en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i amb la Conselleria d’Administracions Públiques per tal d’avançar el màxim possible la declaració de la zona com a greument afectada, fet que suposarà l’arribada de més ajuts per als afectats.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori va encomanar a l’empresa pública TRAGSA l’execució d’aquestes actuacions, per un import de 279.949 euros. Es preveu que s’actuï sobre una superfície de 31,47 hectàrees repartides entre el Port des Canonge, la Urbanització Nova Valldemossa i la zona de Son Cabaspre.

Mir ha explicat que el gruix de les actuacions seran tasques de reparació de danys provocats en la interfície urbana i forestal. A més, s’actuarà a les zones crítiques de risc d’incendi i a les immediacions de la xarxa viària i de camins mitjançant la realització de faixes de prevenció.

El conseller ha recalcat que aquesta només és «la primera d’una sèrie d’actuacions que haurem d’executar per a pal·liar els greus danys causats pel temporal», independentment que l’Estat aprovi la declaració de zona greument afectada.

S’estima que el temporal del passat 29 d’agost va afectar 736 hectàrees d’aquests tres municipis, de les quals gairebé 683 són superfície forestal del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Els danys observats afectarien al voltant de 300.000 arbres.

La declaració de l’emergència de les actuacions es justifica per la necessitat de pal·liar de forma urgent els danys al medi ambient, limitar el greu risc dins les àrees de bosc provocat per la destrucció del seu arbrat forestal i, especialment, per garantir la seguretat de l’ús públic dins els espais naturals.

Les tasques que es duran a terme en el marc d’aquesta actuació d’emergència estan estructurades en tres eixos: seguretat, gestió i avaluació de la recuperació ambiental.

El primer eix preveu la retirada de peus amb risc greu de caiguda en els entorns de la interfície urbanoforestal. Es prioritzarà la treta de peus que puguin afectar persones i les infraestructures de les immediacions de les urbanitzacions i nuclis urbans del Port des Canonge, Nova Valldemossa i Son Cabaspre.

Una segona prioritat dins d’aquest eix serà la retirada de peus en els marges dels vials, mitjançant la realització d’una faixa de defensa, i la reducció del combustible forestal en els punts crítics de risc d’incendi forestal, segons el IV Pla de Defensa Contra Incendis Forestals de les Illes Balears.

Així, en carreteres primàries s’ha determinat una àrea d’intervenció de 30 metres a banda i banda de la via. Pel que fa a les secundàries, s’ha determinat una àrea d’intervenció de 20 metres a banda i banda de la via. Finalment, en els camins transitables s’ha determinat una àrea d’intervenció de 15 metres a banda i banda de la via mentre que en tiranys i rutes senderistes d’ús públic s’ha determinat una àrea d’intervenció de 5 metres a banda i banda de la via.

L’extracció d’arbrat abatut dins els hàbitats forestals i la instal·lació de 150 esquers de feromones per a perforadors (Tomicus destruens i Orthotomicus erosus) seran les prioritats dins de l’eix de gestió.

On no sigui possible actuar a curt termini, es duran a terme actuacions per tal de valorar el seu estat al llarg del temps i la possibilitat d’actuació a mitjan i llarg termini.

Cal recordar que, a més, el passat dia 7 de setembre, el Consell de Govern va aprovar l’acord pel qual se sol·licita a l’Estat la declaració de zona greument afectada per la tempesta del 29 d’agost de 2020 dels termes municipals de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa. Mir ha recalcat que «independentment de la resposta que obtinguem de l’Estat, Medi Ambient seguirà dedicant recursos a la recuperació d’aquest espai natural protegit».