17 d’agost 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: A partir de demà les Illes Balears aplicaran les noves restriccions per evitar la propagació de la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: A partir de demà les Illes Balears aplicaran les noves restriccions per evitar la propagació de la COVID-19

Les Illes Balears aplicaran a partir de demà les noves mesures restrictives que les comunitats autònomes varen acordar al si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per tal de frenar la propagació de la COVID-19


 

Així ho ha manifestat la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió que avui ha mantingut amb el president del Consell Insular d’Eivissa i les presidentes dels consells insulars de Formentera, Mallorca i Menorca, el president de la FELIB, Antoni Salas, i responsables de l’Ajuntament de Palma per compartir diversos aspectes relacionats amb el control de la pandèmia. Per part del Govern, també hi han assistit la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, la investigadora Margalida Frontera i el gerent de l’IBASSAL, Rubén Castro.

Durant la reunió, Armengol ha abordat amb els representants de les diferents institucions la situació epidemiològica i assistencial a les Illes Balears i ha explicat el contingut de les onze mesures que s’implementaran a partir de demà mitjançant una resolució.

La presidenta ha destacat que les mesures van en la línia d’actuació del Govern i que algunes de les iniciatives ja es duien a terme de manera capdavantera a les Balears, com per exemple la limitació de l’oci nocturn i la prohibició del botellón. D’altres són més restrictives i s’hauran de complir obligatòriament atès que han estat acordades per totes les comunitats autònomes.

En aquest sentit, per donar compliment a les indicacions del Ministeri de Sanitat, el Govern ha transposat les noves mesures a través d’una resolució de la consellera de Salut i Consum que es publicarà demà dimarts en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

La presidenta ha recalcat que les noves mesures de la resolució «tenen com a finalitat reforçar la seguretat sanitària, trencar les cadenes de transmissió del virus i reduir les situacions de risc que es poden produir dins l’àmbit social».

Armengol ha manifestat que «la prioritat del Govern sempre ha estat la salut i que la situació actual no és la mateixa que fa uns mesos». «Ara hi ha més mobilitat i activitat, i el sistema sanitari està més preparat», perquè s’hi han incorporat 900 sanitaris, hi ha més de 1.000 llits disponibles per a pacients de COVID-19 i s’ha reforçat l’equip de rastreig. Mostra d’aquesta feina, ha assenyalat, «és el fet que el 90 % dels nous casos s’hagin detectat de forma precoç i s’hagin pogut aïllar».

Finalment, la titular de l’executiu ha remarcat que per frenar el virus «la responsabilitat dels ciutadans i ciutadanes és fonamental. Hi ha joves i gent de totes les edats que han contret el virus, ningú està fora de risc i cal que tothom sigui estricte amb les mesures de seguretat, especialment en les reunions socials i familiars», que són l’origen de la majoria de nous casos. En aquest sentit, ha afegit, «prendrem totes les mesures necessàries per eliminar la malaltia i reforçar la seguretat de tothom».

 

De manera sintetitzada, la resolució preveu actuacions en àmbits diversos:

 

CRIBRATGE

Es continuaran fent PCR a poblacions de risc i potencialment exposades (residències, barris amb transmissió comunitària, centres educatius, edificis afectats...).

 

VISITES A RESIDÈNCIES

Les visites seran d’una persona per resident, amb cita acordada prèviament i una durada màxima d’una hora al dia, excepte en el cas de persones en procés de final de vida. No es permeten les sortides als residents grans, en situació de dependència o amb altres factors de risc.

 

OCI NOCTURN I SIMILARS

Es prohibeix l’obertura de sales de festa, discoteques, cafès concert, bars de copes, boat parties i similars.

 

RESTAURANTS I BARS CAFETERIA

Les taules han d’estar separades per 1,5 metres amb grups d’un màxim de deu persones. Els locals han de tancar, com a màxim, a la 1.00 h i no poden admetre nous clients després de les 00.00 h.

El consum a la barra a bars i cafeteries serà permès només fins a les 22.00 h i s’ha de garantir una distància d’1,5 metres. A les terrasses, sense límit d’ocupació, s’hi ha de mantenir una distància mínima d’1,5 metres entre les taules, i no hi pot haver més de deu persones per grup.

 

ESDEVENIMENTS MULTITUDINARIS

La Direcció General de Salut Pública n’ha d’avaluar el risc. L’assistència màxima serà de 1.000 persones a l’exterior i de 300 en espais interiors. Quant als llocs de culte, l’assistència màxima permesa serà del 50 % de la capacitat.

 

SENYALITZACIÓ D’ESTABLIMENTS

Els establiments han d’exposar al públic els horaris, l’obligatorietat de la distància i de l’ús de màscara, així com la capacitat màxima (inclosos els treballadors). Els locals han d’assegurar el compliment d’aquestes mesures.

 

CONSUM DE TABAC

Es prohibeix el consum de tabac a la via pública o a espais a l’aire lliure si no es pot mantenir una distància de dos metres.

 

ESPECTACLES I ESPORTS

Es prohibeix la pràctica d’esports amb contacte. L’inici de competicions es posposa fins a l’1 d’octubre, si les condicions sanitàries ho permeten.