13 juliol 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: El servei 24 hores d'atenció a les dones víctimes de violència masclista ha atès 139 telefonades durant el confinament a l'illa d'Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El servei 24 hores d'atenció a les dones víctimes de violència masclista ha atès 139 telefonades durant el confinament a l'illa d'Eivissa

El Govern i l'Ajuntament d'Eivissa han signat una ampliació del conveni per al funcionament del Casal d'Igualtat de la Colomina

La Consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha assistit avui a la signatura de l'amplicació del conveni entre l'Institut Balear de la Dona i l'Ajuntament d'Eivissa segons la qual les dues institucions es comprometen a intensificar el seu impuls al Casal d'Igualtat de la casa de la Colomina.

Durant l'acte, la consellera Costa ha explicat les principals dades sobre el servei de l'IBDONA d'atenció social i acompanyament a les víctimes de violència masclista durant l'època de confinament. Del 13 de març al 21 de juny, s'ha atès a 139 dones a l'illa d'Eivissa, de les quals 51 eren d'Eivissa, 21 de Sant Antoni de Portmany, 7 de Sant Joan de Labritja, 15 de Sant Josep de sa Talaia i 14 de Santa Eulària des Riu, mentre que no s'especifica la procedència de les 31 telefonades restants. Del total de telefonaces, 111 corresponien al col·lectiu específic de dones víctimes de violència masclista.

Segons ha explicat la consellera, "malgrat que no es detecta un increment molt significatiu de telefonades respecte de l'any passat, sí que s'ha percebut que moltes vegades la telefonada o la demanda d'auxili respon a casos més greus que no en temporades anteriors". Així mateix, la consellera ha recordat que els efectes del confinament "han estat especialment greus per a les dones que l'han hagut de passar convivint amb el seu agressor". Per la seva banda, Maria Duran, directora de l'IBBONA, ha explicat que, a més d'aquest servei telefònic, durant l'estat d'alarma es va posar en marxa una línia de WhatsApp perquè les dones també poguessin demanar auxili o informació a través d'aquesta línia. Duran ha indicat que aquesta eina permet "contestar per escrit les qüestions relacionades amb violència de gènere, contactar amb l'112 en cas d'urgència i que, a més, a través d'ella la víctima pot enviar fotos o documents que poden servir de prova i que retornarem quan hagin d'anar al jutjat si les reclama".

Per altra banda, també ha recordat que el servei d'acompanyament a les víctimes (per anar a interposar una denúncia, per anar al metge o per declarar davant el jutjat, per exemple) s'ha ampliat amb una persona més a l'illa d'Eivissa, per tal de cobrir les 24 hores del dia.

 

Casal d'Igualtat

Pel que fa al l'amplicació del conveni del Casal d'Igualtat, l'acord estableix que el Govern, a través de l'IBDONA, augmentarà en 99.000 euros l'aportació al casal, que passarà de 182.000 euros en tres anys (2019, 2020 i 2021) a 282.000 euros, procedents dels fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. Tal com ha explicat la consellera Costa, "aquest increment en el finançament també ve motivat pels acords que vàrem prendre com a conseqüència de la Llei de capitalitat". De la seva banda, l'ajuntament es compromet a contractar una persona més per treballar-hi i a incrementar les activitats que s'hi duen a terme, així com les despeses de manteniment.

El casal de la Colomina és un espai en què s'ofereix un servei d’informació, foment i suport a l’associacionisme femení, i d’assessorament i formació en matèria d’igualtat i violència de gènere. Aquest servei està destinat tant a dones en general com a professionals, institucions i associacions, i és gratuït. L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha explicat que des de la seva obertura al març de 2019, s'hi han dut a terme activitats com “cursos de formació, entrevistes, exposicions i també altres actes en què les noves generacions poden visualitzar com les dones ocupen espais destacats en la societat”, així mateix, ha reafirmat la voluntat de continuar impulsant l'activivitat del casal.

El conveni ha estat signat per la directora de l'IBDONA, Maria Duran, i per l'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz. A més de la consellera Costa, també hi ha estat present la regidora d'Igualtat del consistori, Claudia Cotaina.