3 juliol 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient i l’ajuntament de Palma col·laboren en la construcció d’un col·lector que reduirà significativament els vessaments a la mar NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient i l’ajuntament de Palma col·laboren en la construcció d’un col·lector que reduirà significativament els vessaments a la mar

El projecte compta amb un pressupost de 11,8 milions d’euros finançats pel canon de sanejament

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el batle de Palma, José Hila, i el president d’EMAYA, Ramón Perpinyà, han visitat, aquest divendres, les obres del col·lector interceptor general que ha dur les aigües residuals i pluvials del centre de la ciutat a l’Estació Depuradora d’Aigues Residuals (EDAR) de Palma II, situada al Coll d’en Rebassa.

El col·lector medeix 3,2 km de longitud i 2 m de diàmetre. Recorrerà el centre de Palma des de les Avingudes fins a l’EDAR a una profunditat d’entre 5 i 12 metres. El pressupost és de 11.837.640 €. 

Aquesta infraestructura desembocarà al dipòsit de laminació que s’està construint al costat de l’EDAR i que es troba en un estat avançat d’execució. En total, el projecte suposa una inversió total de 22.609.330,07 € (sense IVA) que se sufraguen amb el canon de sanejament. 

L’obra permetrà reduir en un 90% la contaminació de les aigües que s’aboquen a la mar durant els episodis de pluja intensa. Suposarà, per tant, evitar que cada any unes 500 tones de contaminants arribin a la mar. 

Mir ha destacat que aquestes actuacions son possibles gràcies al protocol d’inversions en sanejament i depuració signat entre la conselleria i l’ajuntament la legislatura passada. L’acord va possibilitar que EMAYA tornés a rebre fons del canon de sanejament per primera vegada des de 2010. A finals de l’any passat, aquest protocol es va renovar fins al 2023. En total, la ciutat rebrà 90 milions d’euros per projectes que milloraran la gestió integral del cicle de l’aigua.

«La coresponsabilitat i la col·laboració entre administracions és clau de cara a una òptima planificació de les infraestructures hidràuliques», ha assenyalat el conseller després de recordar que les competències en matèria d’aigua estan repartides entre el govern, els consells insulars i els ajuntaments. En aquest sentit, ha afegit que la col·laboració amb Palma ha de ser un mirall per a la resta de municipis i és un exemple de cara al Pacte per l’aigua que vol impulsar i que forma part del Pacte per a la reactivació i la transformació econòmica i social de les illes Balears, presentat aquesta mateixa setmana.