30 juny 2020 Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització

COVID-19: El Govern i els serveis de socorrisme municipals coordinen les mesures que s’han d’aplicar a les platges aquesta temporada marcada per la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern i els serveis de socorrisme municipals coordinen les mesures que s’han d’aplicar a les platges aquesta temporada marcada per la COVID-19

Avui la Direcció General d’Emergències i Interior ha organitzat al Centre Bit d’Inca la Jornada Tècnica de Seguretat a les Platges de Mallorca, una reunió que enguany està marcada per la COVID-19 i que té per objectiu l’adaptació dels plans de salvament i l’harmonització de les mesures de prevenció als usuaris de les platges.

 

Ordenació de l’ocupació de les platges

Per respectar les mesures de distanciament obligatòries a les platges (que és d’un metre i mig entre persones o grups de persones) i controlar l’ocupació de les platges, els ajuntaments establiran un sistema que permeti controlar el compliment de la normativa en aquest sentit, ja sigui mitjançant la contractació d’informadors, la utilització de recursos municipals o controls policials.

Així mateix, s’instal·laran cartells informatius dels nous usos a totes les platges per explicar les mesures de prevenció davant la COVID-19.

Els municipis que tenguin platges poc accessibles (accessos amb poca amplària, per exemple) crearan circuits segurs, és a dir, diferents vies d’entrada i de sortida perquè no s’acumuli la gent. I és que la platja ha de ser un lloc segur.

 

Nous procediments en cas d’emergències a les platges

Avui matí també s’ha tractat amb els coordinadors municipals de platges dels nous procediments de seguretat en cas d’emergències per prevenir contagis entre víctima i socorrista i socorrista i víctima. Els rescats es faran considerant la seguretat de l’equip humà de rescat, la seguretat d’altres persones que es trobin a la zona, les millors condicions possibles per a la persona rescatada i la utilització del menor temps possible en la intervenció, sobretot si es tracta de casos d’ofegament.

 

Les mesures concretes que s’aplicaran, entre d’altres, són:

  • Respirador manual: és imprescindible en els recursos materials de primers auxilis. Estarà disponible per als socorristes, amb bossa de reservori i connexió d’oxigen. Cada equip haurà d’estar proveït d’un filtre antiviral d’un sol ús, que s’ha de rebutjar després de cada ús per evitar contagis. La millora de la destresa en el seu ús ha d’estar garantida amb entrenaments molt freqüents. La tècnica del boca a boca està desaconsellada i davant qualsevol aturada respiratòria, freqüent en ofegaments, s’ha de ventilar amb eficàcia.
  • Materials de rescat. Són imprescindibles en l’era de la COVID-19 i s’han de considerar prioritaris els que ofereixin la possibilitat de mantenir més distància de seguretat. S’ha de garantir la desinfecció de tots els materials d’ús comú.
  • Els socorristes han de tenir un equip de protecció individual (EPI) adequat davant la COVID-19.  L’EPI és d’ús personal i intransferible i s’ha de rebutjar si hi ha sospita que s’hagi contaminat.
  • Per a atencions de primers auxilis no complicades, s’han d’usar sempre guants, màscara FFP2, ulleres integrals oculars o pantalla facial contra esquitxades, i col·locar la màscara quirúrgica d’un sol ús a la persona atesa​.
  • Si l’estat de la persona a la qual s’atén és crític i necessita una atenció d’urgència, s’han d’usar guants, màscara FFP3, ulleres integrals oculars o pantalla facial contra esquitxades i bata impermeable.