LOGO CAIB
Contingut
20 juny 2020Conselleria de Salut i Consum

L'Hospital Universitari Son Llàtzer ofereix un servei de suport psicològic a pacients amb ELA NNota Informativa

Foto de noticia

L'Hospital Universitari Son Llàtzer ofereix un servei de suport psicològic a pacients amb ELA

La consulta multidisciplinària per a pacients amb ELA ha atès a un total de 39 pacients des que es va crear a principis de 2016

L'Hospital Universitari Son Llàtzer ha incorporat, en els últims mesos, un servei de suport psicològic a pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i els seus familiars. Demà, 21 de juny, es commemora el dia mundial d'aquesta malaltia.

L'any 2016, l'Hospital Son Llàtzer va posar en marxa la consulta multidisciplinària per a pacients amb diagnòstic d'ELA, en la qual se'ls garanteix una assistència mèdica especialitzada completa.

L’ELA es caracteritza per la degeneració progressiva de les neurones motrius a l’escorça cerebral, al tronc de l’encèfal i a la medul·la espinal. La conseqüència és una debilitat muscular que avança fins a la paràlisi i amenaça l’autonomia motriu, la comunicació oral i la deglució, ja que en progressar queden afectades diferents regions corporals.

Durant els primers anys de desenvolupament i segons el grau d’afecció, els símptomes són la debilitat o feixuguesa en caminar, la fatiga crònica i la dificultat per coordinar les mans i les cames. Posteriorment apareixen problemes en la parla, impossibilitat per caminar i per agafar qualsevol objecte i dificultat per respirar o per menjar, entre d’altres. El pacient necessita cada vegada més ajuda per fer les activitats de la vida diària, torna més dependent i habitualment mor per insuficiència respiratòria en un termini de 2 a 5 anys, tot  i que en el 10 % dels casos l’índex de supervivència és més alt.

L'ELA afecta aproximadament a cent persones a les Illes Balears, mentre que a tot l'estat hi ha uns quatre mil casos. Cada dia, a Espanya, moren 3 persones a causa de l'ELA; cada dia es diagnostiquen 3 nous casos, la qual cosa representa una incidència mitjana d’1,6 casos per cada 100.000 habitants. Aquest malaltia afecta especialment persones d’edat compresa entre els 40 anys i els 70, més sovint en els homes i entre els 60 anys i els 69.

Actualment, aquesta consulta multidisciplinària està integrada per diferents especialistes: neurologia, pneumologia, rehabilitació i endocrinologia i nutrició. S'han sumat a l'equip una infermera de neurologia i una infermera gestora de casos que es coordina amb els companys d'Atenció Primària. Finalment, des de fa uns mesos l'equip també compta amb una neuropsicòloga que proporciona suport psicològic tant als pacients com als familiars que ho necessitin. Així mateix, disposa de l'ajuda de l'Equip de Suport d'Atenció Domiciliària (ESAD), que ofereix un programa de cures pal·liatives als pacients que estan en fases avançades de la malaltia.

La consulta atén una vegada cada mes; des que es va crear, a començament de 2016, ha atès un total de trenta-nou pacients, que la visiten cada tres mesos. Fins ara l’experiència per a ambdues parts ha estat positiva, ja que es proporciona un abordatge integral als pacients, que inclou el tractament farmacològic i suport funcional respiratori i nutricional. Abans havien d’acudir a la consulta de fins a tres especialitats diferents, amb les proves corresponents, i ara el mateix dia són atesos en quatre àmbits: neurologia, pneumologia, rehabilitació, nutrició i psicologia.

Té molta d’importància la informació aportada als familiars i a les persones cuidadores relacionada amb les fases de la malaltia, les complicacions que presenta, els controls necessaris i les opcions terapèutiques per part dels especialistes que participen en el seguiment de la malaltia.