17 juny 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: L'hospital Can Misses amplia la capacitat del Laboratori de Microbiologia i podrà processar fins a 300 PCR diàries NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: L'hospital Can Misses amplia la capacitat del Laboratori de Microbiologia i podrà processar fins a 300 PCR diàries

Multiplica per sis la seva capacitat màxima diària per a processar proves PCR, ja que comptarà amb dos nous termocicladors i un extractor automatitzat d'RNA més

 

El Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Can Misses podrà processar diàriament fins a 300 proves PCR (sigla en anglès de reacció en cadena de la polimerasa) per al diagnòstic de la COVID-19. Fins ara es podien processar fins a 48 PCR al dia, per la qual cosa la capacitat màxima de processament es multiplica per sis.

Actualment s'estan adequant els espais per a instal·lar nova tecnologia, que consistirà en un nou extractor automatitzat d'RNA i dos termocicladors. Les actuacions donaran una autonomia major al Laboratori de l'Hospital, la qual cosa permetrà reduir significativament el nombre de proves que es derivaven a l'Hospital Universitari Son Espases per a ser processades. Els pacients, així, es beneficiaran d'un servei més eficient i àgil.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez; del director general del Servei de Salut, Juli Fuster; de la responsable del servei de Microbiologia; Adoración Hurtado, i de la directora gerent, Carmen Santos, amb l'equip directiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, ha visitat les actuacions d’habilitació.

Armengol ha «agraït especialment» la feina dels treballadors del Servei de Salut i, en concret, dels professionals de Can Misses i dels que treballen al Laboratori, ja que «són un pilar fonamental de tot el nostre sistema de salut i, sense ells, res de tot el que hem avançat no hauria estat possible». En aquest sentit, ha valorat les bones dades sanitàries, ja que «es compleixen 55 dies sense haver de lamentar cap mort a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera» i no hi ha cap llit ocupat per un malalt amb COVID-19.

El Laboratori passarà a comptar amb set llocs de treball, cinc d'ells protegits amb SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda). A més, s'instal·larà un ull de bou per a la correcta visualització de la zona d'amplificació, s'obrirà una nova comunicació interior, s'habilitaran bancades en la zona de preparació de mostres i en la zona d'amplificació, es modificarà el flux d'aire per a crear pressió positiva en la zona de preparació de mostres i es redistribuiran les estufes i neveres.

Gestió de 12.000 proves de la COVID-19

La presidenta ha aprofitat la seva visita a Eivissa per a conèixer de primera mà l'estat de les actuacions d'un dels serveis l'activitat dels quals s'ha incrementat més durant la crisi de la COVID-19. El Laboratori ha gestionat al voltant de 12.000 proves: fins al 15 de juny s'havien gestionat 11.928 proves, de les quals 9.548 han estat PCR; d'aquestes últimes, 9.186 s'han enviat a Son Espases i 362 s'han processat en Can Misses. D'altra banda, també s'han practicat a Can Misses 2.160 test ràpids d'anticossos i 275 test d'anticossos amb la tècnica ELISA.

El Laboratori ha arribat a tramitar al voltant de 300 proves diàries en els moments de més activitat, que han estat els dels processos de cribratge a les residències sociosanitàries —a tot el personal i als pacients— i a tot el personal de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. D'aquestes 300 proves diàries gestionades, a Can Misses s'han analitzat unes 15 diàries, aquelles que no admetien demora, com per exemple els ingressos en UCI, els trasllats a altres centres i les intervencions quirúrgiques urgents, entre d’altres.

L'equip de Microbiologia està format per quatre microbiòlegs, els doctors Adoración Hurtado, responsable del Servei, Susana Ramón, Javier Segura i Gemma Jiménez; cinc tècnics de laboratori, i els dos supervisors de laboratori, Dolors López i Carlos Gustavo Martínez Cervera.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha reforçat l'equip de tècnics de laboratori amb la contractació de tres tècnics més. Així, se n’incorpora un més per torn per a la gestió de la COVID-19, amb la qual cosa actualment el servei compta amb sis tècnics de laboratori.

Microbiologia s'ha anat equipant progressivament per a poder oferir una resposta adequada a l'increment del nombre de proves. Així, fins ara, s'havien adquirit dos aparells per al diagnòstic molecular ràpid: un amb un panell respiratori multidiana que permet la determinació d'altres virus respiratoris i un temps de resposta de setanta minuts, model QIAstat, i un altre que permet l'obtenció dels resultats en cinquanta minuts, model GeneXpert.