3 juny 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Des de l’inici de l’estat d’alarma fins avui s’han registrat 6 donants d’òrgans a les Illes Balears NNota Informativa

COVID-19: Des de l’inici de l’estat d’alarma fins avui s’han registrat 6 donants d’òrgans a les Illes Balears

Cada primer dimecres de juny es commemora el Dia del Donant d’Òrgans amb accions divulgatives per conscienciar la població

Des de l’inici de l’estat d’alarma s’han registrat 6 donants d’òrgans a les Illes Balears, tal com ho ha donat a conèixer la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments amb motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans, que es commemora cada any el primer dimecres de juny.

 

D’aquests 6 donants, 4 han estat en mort encefàlica (1 enviat des de l’Hospital Universitari Son Llàtzer) i 2 en asistòlia controlada (1 enviat des de l’Hospital de Manacor).

 

En total, entre dia 1 de gener i el 28 de maig, a les Illes s’han comptabilitzat 16 donants. 15 d’aquests s’han registrat a l’Hospital Universitari Son Espases (8 en mort encefàlica i 7 en asistòlia controlada) i un en asistòlia controlada a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca.

 

Aquests 16 donants registrats els primers cinc mesos han permès obtenir 48 òrgans (30 ronyons, 9 fetges, 8 pulmons i 1 cor). A Son Espases s’han fet 30 trasplantaments renals.

 

Dades de donació i transplantament de 2019

 

L’any 2019, en els hospitals públics de les Illes Balears es varen extreure 198 òrgans per a trasplantaments gràcies a l’altruisme de 62 donants i de les seves famílies. Aquestes dades varen suposar assolir una taxa de 54,4 donants per milió d’habitants, xifra superior a la mitjana estatal, que es va situar en 48,9. Per illes, l’any 2019 es varen registrar 51 donants d’òrgans a Mallorca; 6 donants, a Eivissa i Formentera, i 5, a Menorca.

 

D’acord amb les dades de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB), les Illes varen ocupar el quart lloc en la classificació de les comunitats autònomes segons la taxa de donants per milió d’habitants.

 

A més, 20 dels 62 donants (és a dir, el 32 %) varen procedir de la donació en asistòlia, tècnica que permet la donació d’òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar en els hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans.

 

Pel que fa al nombre d’òrgans extrets durant l’any 2019, 120 varen ser de ronyó, 36 de fetge, 22 de pulmó, 12 de cor i 8 de pàncrees.

 

Respecte dels trasplantaments en 2019, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n varen fer 83 de ronyó a pacients de les Illes Balears, 75 dels quals varen ser a pacients de Mallorca, 5 d’Eivissa i 3 de Menorca. D’altra banda, hi va haver 49 pacients residents de les Illes Balears que varen rebre un trasplantament fora de la comunitat autònoma:

 

  • ronyó: 12, a Catalunya
  • fetge: 14, a Catalunya
  • cor: 11 (10 a Catalunya i 1 a Andalusia)
  • pulmó: 9 (8 a Catalunya i 1 a Madrid)

pàncrees: 3, a Catalunya