21 maig 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La Xarxa Natura 2000 a les Illes Balears es consolida amb l’aprovació del Pla de Gestió de Formentera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Xarxa Natura 2000 a les Illes Balears es consolida amb l’aprovació del Pla de Gestió de Formentera

Més de 250.000 hectàrees terrestres i marines de l’arxipèlag formen part de la principal eina europea de conservació de la biodiversitat

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, té previst portar al Consell de Govern d’aquest proper divendres l’aprovació del Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera. «D’aquesta manera», ha assegurat, «volem refrendar el compromís del Govern amb la Xarxa Natura 2000, la principal eina europea de conservació de la biodiversitat».

Mir ha afegit que «assegurar el manteniment de la biodiversitat és més essencial que mai» després de l’esclat de la crisi sanitària originada per la COVID-19. El conseller ha recordat que "la comunitat científica internacional coincideix a assenyalar la pèrdua de biodiversitat com un dels factors que han propiciat l’increment de processos de zoonosi" (traspàs d’un virus animal a humans) "com el que ha provocat la pandèmia mundial que encara estam patint".

Aquest dijous es commemora el Dia europeu de la Xarxa Natura 2000 en homenatge a l’aprovació de la directiva Hàbitats, el 21 de maig de 1992. Aquesta norma, conjuntament amb la Directiva d’Aus, que crea la figura de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) ha permès la creació d’un conjunt de 27.000 espais protegits arreu del continent.

A les Illes Balears, actualment hi ha 138 Llocs d’Interès Comunitari (LIC) i 34 espais que son a la vegada LIC i ZEPA. 46 dels hàbitats que preveu conservar la Xarxa Natura 2000 estan presents a les Illes Balears. Entre aquests, destaquen les praderes de posidònia, les dunes marítimes i continentals i diversos hàbitats associats al boscos mediterranis.

El Pla de Gestió Formentera 2000 engloba un total de 8.518,49 hectàrees repartides en cinc espais. D’aquests, n’hi ha dos (La Mola i Cap de Barbaria) que son marítim-terrestres mentre que els altres tres (Cala Saona, Platja de Migjorn i Platja de Tramuntana) son exclusivament marins.