20 maig 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: La consellera Gómez anuncia la contractació de 150 professionals a atenció primària per fer el seguiment dels casos de COVID-19 i el reforç de la Direcció General de Salut Pública NNota Informativa

COVID-19: La consellera Gómez anuncia la contractació de 150 professionals a atenció primària per fer el seguiment dels casos de COVID-19 i el reforç de la Direcció General de Salut Pública

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha anunciat avui la contractació de 150 professionals d’atenció primària per fer el seguiment dels casos de COVID-19 i el reforç de la Direcció General de Salut Pública i Participació. Així ho ha manifestat durant una compareixença parlamentària en la qual ha explicat les actuacions que han duit a terme la Conselleria i el Servei de Salut per fer front a la pandèmia.

Gómez ha manifestat que en la fase actual i les següents els professionals dels centres de salut seran crucials per fer un diagnòstic precoç dels possibles contagiats i per detectar i controlar els contactes de les persones que donin positiu per coronavirus. Per evitar la propagació de la COVID-19, ha dit, serà molt important la coordinació dels centres d’atenció primària amb el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

La consellera Patricia Gómez ha anunciat la contractació per part d’atenció primària d’un total de 150 professionals que faran l’estudi de contactes estrets dels pacients positius de coronavirus que es detectin a les proves que des de l’11 de maig es fan als centres de salut.

Concretament, són 105 infermeres i 45 tècnics auxiliars d’infermeria els que faran el rastreig de contactes coordinats per la central de COVID-19, ubicada a la unitat bàsica del Molinar. Actualment, s’ha començat a formar els equips i l’objectiu és que en cada centre de salut on es fa la prova de determinació PCR hi pugui haver, com a mínim, una infermera i un tècnic auxiliar d’infermeria que facin la tasca de rastrejador.

Des del dilluns 11 de maig, els centres de salut a Mallorca i les UVAC i COVID-exprés a Eivissa i Formentera i a Menorca prenen mostres PCR a persones amb simptomatologia lleu i el dia 18 ja n’havien fet 668, 15 de les quals han donat positiu (14 a Mallorca i 1 a Eivissa). Primària s’encarrega també de dur a terme l’estudi de contactes d’aquestes persones i comunica la informació a Salut Pública per tal que es pugui reaccionar de manera àgil si es produeix qualque repunt.

En aquest sentit, el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació també es reforçarà amb un pla d’inversió en el qual treballa ara mateix la Conselleria.

Durant la compareixença, Gómez ha repassat les principals accions que ha duit a terme la Conselleria de Salut i Consum per donar resposta a la demanda assistencial causada per l’arribada del coronavirus i ha remarcat, entre d’altres, el reforç dels recursos i la creació de circuits específics per a pacients amb simptomatologia respiratòria. 

Quant als recursos humans, la consellera ha destacat que el Servei de Salut ha contractat 700 professionals i, en relació amb els recursos assistencials, ha remarcat que s’han preparat un miler de llits i més de 200 places d’UCI per a pacients amb coronavirus. A més, s’han medicalitzat hotels, s’ha reforçat el servei del 061, s’han creat les unitats volants d’atenció al coronavirus i en els centres d’atenció primària s’ha potenciat l’atenció telefònica i virtual.

Pel que fa al material de protecció per als professionals sanitaris i sociosanitaris, se n’han duit 420 tones amb els certificats i controls internacionals i nacionals corresponents.

La consellera ha indicat que també s’ha fet una labor important en matèria d’humanització. Tots els hospitals de les Illes han desenvolupat protocols per a l’alleujament de símptomes i l’acompanyament i comiat en situació de darrers dies de pacients amb coronavirus. Així mateix, s’han posat en marxa mesures per alleugerir la situació de les persones ingressades, afavorint-ne la comunicació amb els familiars gràcies a les noves tecnologies i facilitant-los l’accés a Internet.

També s’ha fet un esforç en l’accessibilitat als medicaments. Per evitar que els pacients haguessin de tramitar la renovació a les consultes de medicina de família, s’ha autoritzat la renovació automàtica dels tractaments farmacològics per un període de dos mesos. En la mateixa línia, per evitar que les persones s’haguessin de desplaçar a l’hospital per accedir als medicaments de farmàcia hospitalària s’ha permès que una persona autoritzada els pogués recollir en nom del pacient o bé, si ningú no ho podia fer, els han duit els medicaments directament a ca seva.

Control de l’epidèmia

De manera general, s’ha incrementat la capacitat per dur a terme proves diagnòstiques i ja se n’han fet més de 81.000.

S’han fet proves massives a col·lectius específics seguint criteris epidemiològics i clínics. Així, s’han cribrat totes les residències de gent gran i de discapacitats. En total, devers 10.000 persones entre usuaris i professionals.

Igualment, es troba ja molt avançat el cribratge dels 18.000 professionals del Servei de Salut.

Gràcies a la tasca d’atenció primària, les Illes Balears han participat en l’estudi de prevalença del Ministeri de Sanitat, el resultat del qual indica que el 2,4 % dels ciutadans han estat en contacte amb el virus.

Salut Pública, per la seva banda, ha fet més de 45.000 controls sanitaris en els ports i aeroports a viatgers nacionals i internacionals, que inclouen qüestionaris, entrevistes clíniques i presa de temperatura.

Gómez ha indicat que en tot aquest procés el Servei de Salut s’ha coordinat amb el sector privat per atendre les necessitats assistencials i d’allotjament, la qual cosa ha permès disposar de més capacitat de llits i també d’hotels per a pacients i per a sanitaris.

Quant al futur, la consellera ha destacat que la prioritat és garantir la seguretat i per això se seguiran les recomanacions i indicacions del Ministeri de Sanitat, de la Unió Europea, de l’Organització Mundial de la Salut i de les societats científiques.

També l’objectiu de la Conselleria és afavorir la col·laboració amb sindicats, col·legis professionals, associacions, resta de formacions polítiques i societat civil en general.