10 maig 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: El Govern reforça els controls sanitaris als ports i aeroports de les illes a partir de demà NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern reforça els controls sanitaris als ports i aeroports de les illes a partir de demà

El Govern de les llles Balears reforçarà els controls sanitaris sobre els passatgers en els ports i aeroports de les illes a partir de demà dilluns, en prevenció de la transmissió de la Covid-19 i en previsió del progressiu increment del trànsit que s’anirà produint a mesura que s’avanci en les fases de la desescalada.

El reforçament d’aquests controls sanitaris entrarà en vigor a partir del Decret 2/2020, de 10 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, que s’ha publicat aquest diumenge al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), i que se suma a l’acord del Consell de Govern de 18 de març que ja establia aquests controls sanitaris a ports i aeroports.

El Decret estableix l’obligatorietat d’aquests controls i la principal novetat del seu reforç serà la presa de temperatura corporal de passatgers i tripulacions de les naus i aeronaus. Aquest prova és farà a l’arribada a tots els ports i aeroports de les Illes Balears, en totes les connexions aèries i marítimes, amb l’excepció dels trajectes entre illes que es trobin en fases diferents, quan en aquest control es farà en el port o aeroport d’origen.

La presa de temperatura s’afegirà a l'emplenament d'un qüestionari oficial de cribatge per part dels passatgers i de les tripulacions, que és el mateix que es fa servir al servei d’Atenció Primària. En el cas que presentin simptomatologia clínica compatible amb la COVID-19,  seran sotmesos a una entrevista de valoració clínica part dels equips de professionals de la salut i sempre sota la supervisió de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum.

Restriccions a la mobilitat

A partir d’aquest dilluns continuen vigents les restriccions a la mobilitat pel que fa als viatges entre illes i amb la Península, i només estan autoritzats en els supòsits següents: viatges per tornar a la residència habitual, per motius laborals inajornables i per causes sanitàries, per necessitats de tenir cura de persones majors o discapacitades o per causes anàlogues.

No obstant això, el fet que tot Balears entri dilluns en la Fase 1 del pla de desescalada provocarà un augment de l’activitat econòmica i això pot generar un increment d’arribades a les distintes illes de persones que es mouen per motius laborals. En paral·lel, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una nova ordre que possibilita que hi torni a haver passatgers als ferries i que hi pugui haver més freqüències en els vols entre illes, la qual cosa també generarà més volum de passatgers a mesura que s’aixequin les restriccions a la mobilitat.