4 maig 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

La conferència sectorial d'Igualtat acorda destinar 4,5 milions d'euros a les Illes Balears per a polítiques contra les violències masclistes durant el 2020 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La conferència sectorial d'Igualtat acorda destinar 4,5 milions d'euros a les Illes Balears per a polítiques contra les violències masclistes durant el 2020

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha participat en la reunió juntament amb la directora de l'IBDONA, Maria Duran

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, han participat avui en la Conferència Sectorial d'Igualtat, presidida per la Ministra d'Igualtat, Irene Montero i en què també hi han participat les conselleres de la resta de comunitats autònomes de l'Estat.

Entre els principals acords a què s'ha arribat, hi ha la distribució de diferents crèdits a les comunitats autònomes per dur a terme polítiques contra les violències masclistes i que suposen 4,5 milions d'euros per a les Illes Balears. D'aquest total, 4.142.542 euros corresponen al repartiment dels fons corresponents al Pacte d'Estat contra la violència de gènere per a l'any 2020. La consellera Costa ha remarcat que aquesta xifra s'assoleix gràcies al fet que "s'ha tengut en compte la insularitat com a criteri de repartiment dels fons, fet que suposa 2 milions per a les Balears".

Aquesta partida està destinada al compliment del Pacte d'Estat contra la violència de gènere aprovat al setembre de 2017 i suposa la transferència de 20 milions d'euros a les Balears durant 5 anys. Aquests fons s'utilitzen per a dotar projectes com el SOIB Dona, que garanteix un lloc de feina a les dones víctimes de violència masclista, la implantació de la coeducació als centres educatius o diferents campanyes de sensibilització i prevenció, entre d'altres.

Per altra banda, també s'ha aprovat el repartiment dels crèdits de diversos programes de polítiques contra les violències masclistes, seguint els mateixos criteris que l'any 2019. Així doncs, les Balears rebran 401.423 euros corresponents a les partides de tres tipus de programes: programes per a l'assistència social integral a les víctimes de violència de gènere, programes per a la implementació de plans personalitzats i programes per al suport a víctimes d'agressions i/o abusos sexuals.

A més, la consellera s'ha mostrat satisfeta pel fet que la ministra "s'ha compromès, a accelerar la redacció de la llei contra la tracta, la prostitució i l'explotació sexual de dones i nenes", a petició de diferents comunitats autònomes, entre les quals hi ha la de les Illes Balears.

Seguiment de les mesures contra la COVID-19

Per altra banda, durant la reunió també s'ha informat i s'ha fet seguiment dels recursos i les mesures aprovades en el marc del Reial decret llei 12/2020, de mesures urgents en matèria de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere i d'altres formes de violència sexual, el qual inclou mesures que s'han fixat en el 'Pla de Contingència contra la Violència de Gènere davant la crisi derivada de la COVID-19'. Entre aquestes mesures, es troben la declaració com a serveis essencials dels serveis especialitzats destinats a la protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere, la posada en marxa d'un servei nou de missatgeria Whatsapp les 24 hores per tal de poder realitzar consultes i prestar assistència psicològica a les víctimes, o el llançament d'una campanya de prevenció i sensibilització.

Consell LGTBI

A més, durant la Conferència Sectorial d'Igualtat també s'ha informat sobre la creació d'un Consell de Participació de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, un organisme que ja està en funcionament a les Illes Balears: "A les Illes Balears ja existia un consell de participació LGTBI, però no a nivell de tota Espanya. Ens hem oferit a col·laborar en la seva coordinació i participació, donat l'experiència que tenim en aquesta qüestió i al fet que som una comunitat pionera en lleis LGTBI, tant en l'ànim amb què la vàrem aprovar com en el seu contingut", ha indicat Costa. El Consell LGTBI de les Illes Balears es va crear al maig de 2017, arran de l'aprovació, un any abans, de la Llei i 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets d’aquest col·lectiu i per erradicar la LGTBI fòbia.

El nou consell assessor LGTBI s'articularà principalment com a espai de participació i trobada entre les distintes administracions públiques, interlocutors socials i organitzacions de la societat civil per dotar de més transparència i eficàcia les politiques públiques destinades a garantir la igualtat de tracte, la no discriminació i la inclusió social de les persones LGTBI. Pel que fa a la seva composició, està previst que compti amb dues vocalies en representació de les comunitats autònomes, que seran designades per un període de 3 anys.