29 d’abril 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: L’1,4 % de les PCR i el 4,9 % dels tests serològics que s’han fet en l’estudi de cribratge de Son Espases donen positiu NNota Informativa

COVID-19: L’1,4 % de les PCR i el 4,9 % dels tests serològics que s’han fet en l’estudi de cribratge de Son Espases donen positiu

L’estudi combina les dues proves per obtenir una detecció més fiable

L’Hospital Universitari Son Espases (HUSE) ha duit a terme un programa pilot per detectar la incidència de la COVID-19 entre els seus professionals, combinant proves PCR i tests d’anticossos per tal de millorar la qualitat i capacitat de detecció del diagnòstic.

Per al cribratge, entre el 8 i el 22 d’abril s’han pres mostres a 227 professionals de l’HUSE de les unitats d’hospitalització que han atès principalment pacients amb COVID-19.

S’han obtingut 227 resultats a través de les serologies: 11 han estat positives (el 4,9 % del total) i 216 han donat un resultat negatiu (el 95,1 %). Pel que fa a les proves PCR, se n’han fet 213 amb resultats: 3 han estat positives (l’1,4 %) i 210, negatives (el 98,6 %).

Els professionals que han obtingut una PCR positiva han estat enviats a la Direcció General de Treball i Salut Laboral per tal que se’n tramiti la baixa i l’estudi de contactes. En més del 95 % dels casos, els resultats d’anticossos i PCR han coincidit. Una persona ha obtingut PCR positiva i serologia negativa, i 9 persones han obtingut PCR negativa i serologia positiva.

Als professionals que han donat positiu en les anàlisis de serologia, se’ls ha pres una mostra de PCR al cap de 48 hores i se’ls ha repetit el test d’anticossos al cap de 14 dies. Finalment, s’han reavaluat els resultats, i als positius se’ls ha aplicat el mateix procediment de baixa laboral i estudi de contactes.

Les proves s’han fet de forma complementària al circuit per al cribratge i diagnòstic de la COVID-19 que ha posat en marxa la Conselleria de Salut i Consum, i que està dirigit als 18.000 professionals que treballen en l’àmbit sanitari a les Illes Balears.