26 març 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

COVID-19: El Govern informa i acompanya els ciutadans de les Balears que tenen dificultats per tornar de l'estranger NNota Informativa

COVID-19: El Govern informa i acompanya els ciutadans de les Balears que tenen dificultats per tornar de l'estranger

El Govern de les Illes Balears, des de les direccions generals de Relacions Exteriors i de Relacions Institucionals ha dut a terme una sèrie d'actuacions per tal d'informar, acompanyar i ajudar els ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears que eren de viatge a l'estranger i han tengut dificultats per tornar a casa a causa de les cancel·lacions de connexions aèries en diferents països del món, fora de la Unió Europea.

Així doncs, s'ha efectuat una tasca d’identificació dels diferents grups i s’ha aplicat un protocol d’atenció amb ells, en coordinació amb el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya. Tot seguit, s'ha fet el contacte amb aquests grups per transmetre'ls un missatge de calma i informar-los del protocol d'actuació, en coordinació amb el ministeri d'Afers Exteriors.

D'acord amb aquest protocol, les persones que es troben a l'estranger han de comunicar la seva situació a les oficines d'emergència consular al més aviat possible i tenen a la seva disposició una línia oberta d'atenció de la xarxa diplomàtica consular i els serveis centrals del ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

A més, s'ha reforçat amb més personal l'atenció al telèfon d'assistència consular les 24 hores (91 394 8900) i també es pot trobar informació al web www.exteriores.gob.es. Per altra banda, és necessari que els afectats contactin amb el seu proveïdor o agència de viatges, per tal d'intentar reprogramar el seu viatge de tornada al més aviat possible, mentre encara hi hagi connexions aèries. El Govern, a més, ha mantingut contactes amb la Generalitat de Catalunya per facilitar el retorn de persones en diversos casos.

Per altra banda, també s'ha remès una carta al Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació amb les dades dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears que es troben a l’exterior i que es tenen localitzats, per tal d’intensificar els protocols consulars i per tal d'informar sobre les seves rutes de tornada, i així tenir-los situats en tot moment. Finalment, s'ha informat d'aquestes accions tant els viatgers com les seves famílies.

La gran majoria dels grups identificats fins el moment ja han arribat a les illes o són en trànsit i s'ha mantingut el contacte amb ells des de la seva identificació, en especial durant el viatge, i se’ls ha assessorat respecte de les connexions entre Barcelona/Madrid i les illes.

És el cas de les vuit persones que eren a les Filipines i que el 20 de març ja varen tornar a Mallorca; el grup de dues persones que era a Bali (Indonèsia), dues persones més que estan en trànsit des de Jakarta (Indonèsia) o les dues persones que eren confinades a Lima (Perú) i que tenien prevista la tornada ahir, dia 25 de març.

A més, també han tornat diverses persones que eren a Katmandú (Nepal) i dues persones que es trobaven a la ciutat de Ho Chi Minh (Vietnam) i que han tornat, una d'elles avui mateix. El Govern tamb´é manté contacte actualment amb una persona que es troba a l'illa de Tasmània (Austràlia) pendent de resoldre la seva tornada.

Per altra banda, s'ha sol·licitat la intermediació de la cònsol del Marroc a les Balears per tal de desbloquejar l’entrada de vuit mallorquins que estaven retinguts a la frontera de Nador i que ja han pogut tornar gràcies a la intermediació del ministeri d’afers exteriors del Marroc i la participació del cònsol d’Espanya a Nador.