17 març 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

COVID-19: Santiago demana a Iglesias que garanteixi el material sanitari necessari perquè els professionals que curen als dependents puguin autoprotegir-se NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: Santiago demana a Iglesias que garanteixi el material sanitari necessari perquè els professionals que curen als dependents puguin autoprotegir-se

La consellera d’Afers i Esports, Fina Santiago, ha mantingut una videoconferència amb el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, i la resta de consellers autonòmics del ram per posar en comú les mesures extraordinàries de caràcter social que s’adoptaran pel covid-19. Una de les principals reivindicacions de les Illes Balears ha estat que arribi el material sanitari, equips de protecció individuals,  necessaris perquè les treballadores i els treballadors de residències i serveis d’ajuda a domicili tenguin les eines d’autoprotecció que necessiten quan fan la cura a persones depenents i evitar així nous contagis. 

El vicepresident ha traslladat a les comunitats que les arques autonòmiques rebran una partida específica de 300 milions d’euros per destinar a pal·liar els efectes del coronavirus en els sectors més vulnerables com depenents, discapacitats, majors o sense sostre. La intenció és que es puguin reforçar la prestació de teleassistència, el serveis d’ajuda a domicili o, si escau, augmentar les plantilles. Els ajuntament també rebran una injecció de 300 milions d’euros, via flexibilització de la regla de despeses, per les mateixes finalitats socials.  

El problema, tal i com ha denunciat la Consellera, és que el repartiment que es farà a les comunitats és, en un 90%, en base a criteris poblacionals i les dades demogràfiques -sobre la que es projecta la distribució- fa més d’una dècada que no s’han actualitzat. Santiago ha reclamat que s’actualitzin urgentment les dades abans de fer el repartiment perquè les Illes Balears són una comunitat que cada vegada ingressa més població.  La titular d’Afers Socials ha insistit però que el més important és que la transferència econòmica sigui àgil perquè s’ha d’actuar amb rapidesa. 

Les Illes Balears, juntament amb altres comunitats, han reclamat un mecanisme perquè les persones amb necessitats especials com les que estan dins l’espectre autista, com per exemple TDA, puguin sortir al carrer sense dificultats, com demanen moltes entitats especialitzades. Iglesias s’ha compromès a intentar que el ministeri d’Interior tregui un ordre amb aquesta excepció. 

Santiago també ha demanat la col·laboració de l’Estat perquè facilitin un model d’identificació a totes aquelles persones que han de transitar pels carrers per poder anar a fer la seva feina, pensant especialment pels que fan assistència d’ajuda a domicili, un servei imprescindible en aquests moments de crisi sanitària.