4 març 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Alliberats dos exemplars de voltor després de ser tractats i recuperats al COFIB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alliberats dos exemplars de voltor després de ser tractats i recuperats al COFIB

Un dels rapinyaires ha passat més de dos anys sota observació

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assistit, aquest dimecres, a l’alliberament de dos voltors que han estat tractats i recuperats per personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). A l’acte, que s’ha celebrat a la finca pública de Binifaldó, Mir ha agraït la feina feta per tot el personal implicat i ha destacat «el bon estat que presenten les poblacions de voltors a les Balears, gràcies a la col·laboració i l’esforç d’entitats públiques i privades que des de fa dècades treballen per la conservació d’aquestes espècies».

Ambdós exemplars s’han identificat amb anelles oficials i, gràcies a la cessió i col·locació dels emissors per part d’investigadors del CSIC a l’Estació Biològica de Doñana, estaran equipats amb emissors satel·litaris que permetran conèixer el grau d’adaptació a la natura i millorar els coneixements sobre els moviments i característiques biològiques d’aquestes espècies al nostre territori. El seguiment d’aquests exemplars el durà a terme el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Un dels dos exemplars alliberats, un voltor lleonat (Gyps fulvus), feia més de dos anys que es trobava sota tractament. Més concretament, va ingressar al COFIB el 29 d’agost de 2017 per iniciativa d’un agent de medi ambient, que el va trobar al terme municipal d’Escorca. L‘exploració clínica va determinar que es tractava d’un exemplar jove amb problemes greus de plomatge.

No hi ha cap classe de tractament per a aquest tipus de malformació a les plomes: només cal esperar que l’animal faci la muda natural. Per aquesta raó i perquè es tracta d’un procés llarg, el gener de 2018 es va traslladar l’exemplar a les instal·lacions de la Fundació per a la Vida Silvestre Mediterrània (FVSM). Després de revisar periòdicament l’animal i d’haver passat dos anys fent la muda, els tècnics consideren que ja es troba preparat per a tornar a la natura.

L’altre exemplar amollat és un voltor negre (Aegypius monachus) que va trobar ferit la policia local de Pollença i agents de medi ambient el passat 26 de novembre. Dos tècnics del COFIB desplaçats a la zona, amb l’ajuda del personal de l’hotel Can Guillo, van capturar l’exemplar. Una revisió sanitària al COFIB en va diagnosticar traumatisme cranioencefàlic sever amb simptomatologia nerviosa i ceguesa parcial. El pronòstic era reservat.

Després de vint dies de tractaments intensius a l’UVI del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del COFIB i, posteriorment, una rehabilitació de dos mesos i mig a una gàbia de vol, l’animal es troba recuperat i llest per a tornar a l’hàbitat natural.

El Voltor negre es troba catalogat com a espècie vulnerable pel Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades. El voltor lleonat és al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.