4 febrer 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Augmenta la supervivència del càncer gràcies a la prevenció, el diagnòstic precoç i els avenços en els tractaments NNota Informativa

Augmenta la supervivència del càncer gràcies a la prevenció, el diagnòstic precoç i els avenços en els tractaments

La mortalitat per càncer de pulmó en les dones és l’única amb tendència a l’alça. Avui, 4 de febrer, es commemora el Dia Mundial contra aquesta malaltia

Les tendències de la incidència i mortalitat d’alguns tipus de càncer han començat a mostrar una estabilitat en alguns casos, d’acord amb les estimacions del darrer estudi de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), en la qual participa el Registre poblacional de càncer de Mallorca. De fet, l’únic amb tendència a l’alça ara mateix és el càncer de pulmó en les dones, que ha passat a ser el tercer tumor amb major incidència en aquest col·lectiu, atribuïble a la incorporació de la dona a l’hàbit tabàquic a partir dels anys 70-80.  

En altres casos hi ha una disminució de la incidència i mortalitat, i en tots una major supervivència, que es preveu que continuï en augment gràcies a la prevenció en els hàbits de vida, el diagnòstic precoç, els procediments més àgils i els avenços en els tractaments tant farmacològics com quirúrgics. 

Són dades que es donen a conèixer avui, 4 de febrer, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, que té l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat en la prevenció. En aquest sentit, des de l’Estratègia de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació s’ha elaborat una campanya que es difondrà en centres escolars i sanitaris, així com a través de les xarxes socials, per fer una crida a l’adopció d’estils de vida saludables i a la participació en els programes de detecció precoç. Així mateix, la Direcció General de Salut Pública i Participació treballa en diferents programes de promoció de la salut, sobretot en alimentació saludable i vida activa, així com de lluita contra el tabaquisme i el consum d’alcohol.

L’adopció d’hàbits saludables —inclosa una dieta equilibrada (mediterrània)— i l’activitat física poden ajudar a reduir el risc de càncer i a millorar el pronòstic en les persones diagnosticades. Més d’una tercera part de tots els càncers es podrien haver evitat actuant sobre els factors de risc i d’altres tipus es poden curar si són detectats i tractats de manera precoç.

Les dades de l’estudi «Les estimacions de la incidència del càncer a Espanya al 2020», publicat per la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), apunten que el nombre total de casos nous diagnosticats a l’Estat per al 2020 s’estima que arribarà als 277.394, 160.198 dels quals seran en homes i 117.196, en dones. En el conjunt de la població, el tumor més freqüent serà el colorectal, amb 44.231 casos nous, seguit del de pròstata, amb 35.126 casos nous, el de mama femenina, amb 32.953, i el de pulmó, amb 29.350. Per sexes, els més freqüents en homes són els de pròstata, el colorectal, de pulmó i de bufeta. En les dones, els de mama, el colorectal, de pulmó i de cèrvix.

Les dades apunten que moren més homes que dones per càncer a Espanya, però s’evidencia que aquest tipus de patologia adquireix progressivament trets femenins, ja que la incidència en la població femenina augmentarà lleugerament a causa de l’increment del nombre de càncers de pulmó.

En particular, a Mallorca, les taxes d’incidència del període 1988-2012 reflecteixen de manera clara els canvis en el consum de tabac. En els homes la incidència de tumors relacionats amb el tabac baixa progressivament des del segon quinquenni. En canvi, en les dones, s’observa un clar augment del càncer de pulmó, més marcat des de l’any 2000.

Segons l’estudi “Supervivència de càncer a Espanya 2002-2013” elaborat per la  Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), la supervivència als 5 anys entre les persones diagnosticades de càncer a l’Estat ha millorat en tres punts en els darrers dotze anys, tant en els homes (que arriba al 55,5 %), com en les dones, amb el 61,7 %, amb dades més baixes en els càncers relacionats amb el consum de tabac i d’alcohol.

Entre els homes, la supervivència arriba al 80 %, o la supera, en els tumors de testicles, tiroides, melanoma de pell i limfoma de Hodgkin; al 74 % en el de bufeta; 63 % en el càncer de còlon; 60 % en el de recte; entre el 40 i el 45 % la leucèmia i el mieloma; 38 % faringe; 27 % estómac; 21 % cervell, i 8 % pàncrees.

Entre les dones, el càncer de tiroides és el que supera el 90 % de supervivència, seguit del melanoma de pell i el càncer de mama, mentre que el de coll d’úter se situa en el 74 %; en el 64 % el de colon; 63 % recte; 5 8% faringe; 42 % leucèmies; 30 % estómac; 16 % fetge, i 10 % pàncrees.

El càncer és la segona causa de mort en la població en general i la primera en homes des de l’any 2000. 

Per a més informació: http://estrategiacancer.caib.es.