29 gener 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

Educació crea un grup de treball per actualitzar el decret de la competència lingüística en llengua catalana dels docents NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Educació crea un grup de treball per actualitzar el decret de la competència lingüística en llengua catalana dels docents

A la Mesa Sectorial celebrada avui s’ha decidit la creació d’un grup de treball per actualitzar el decret que regula la competència lingüística en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, del personal docent no universitari.

El grup de treball estarà integrat per representants de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca, dels sindicats d’Educació i de la Universitat de les Illes Balears.

Amanda Fernández, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha recordat que “la passada legislatura hi va haver diverses reunions amb les conselleries d’Educació de Catalunya i de València sobre els requisits. A Catalunya fa cinc anys que ja no es demana el curs de capacitació, simplement s’ha d’acreditar el nivell C1, i València, juntament amb nosaltres, vàrem decidir iniciar el procés per igualar a les tres comunitats autònomes amb llengua catalana a nivell d’exigència de requisits. A més també hi ha la necessitat de resoldre les anomalies que es donen actualment amb el sistema actual, com la capacitació diferenciada per primària i secundària o la diferència d’exigència per a interins, que han d’haver cursat el FOLC mentre que els opositors només han de presentar el C1 de català, entre d’altres. Per aquests motius es va presentar un esborrany per actualitzar el Decret actual a la mesa tècnica de català on varen sorgir molts de dubtes i propostes. En veure aquesta disparitat hem pensat que el millor és crear un grup de treball per decidir entre tots com s’ha de modificar aquest Decret, perquè està clar que s’ha de revisar”.

La directora ha explicat que actualment el FOLC preveu dos tipus de capacitació de 20 hores per poder fer classes a infantil i primària i de 30 hores per a secundària.

El Decret que regula la competència lingüística en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, del personal docent no universitari recull les titulacions que cal tenir per fer classes de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a l’ensenyament reglat no universitari, se n’estableixen les equivalències, es defineix el Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC), es regulen les condicions de l’exempció de l’avaluació de la llengua catalana i literatura en ensenyaments no universitaris i es determinen les funcions i la composició de la Comissió Tècnica d’Assessorament per a l’Ensenyament de i en Llengua Catalana, té per objecte regular, entre altres qüestions, els requisits de les titulacions del professorat no universitari en matèria de l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes i de l’acreditació del coneixement per fer ensenyament en català, amb les seves equivalències, i el Pla de Formació Lingüística i Cultural per a l’obtenció dels certificats de capacitació.