24 gener 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

CONSELL DE GOVERN: EL SERVEI DE SALUT REFORMARÀ LA UNITAT LLUERNA DE L’HOSPITAL PSIQUIÀTRIC PER OFERIR UN DISPOSITIU DE PATOLOGIA DUAL CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: EL SERVEI DE SALUT REFORMARÀ LA UNITAT LLUERNA DE L’HOSPITAL PSIQUIÀTRIC PER OFERIR UN DISPOSITIU DE PATOLOGIA DUAL

\ En les obres s’invertiran 1,4 milions d’euros
\ Atendrà pacients amb malalties mentals i addiccions


El Servei de Salut de les Illes Balears durà a terme una reforma integral de la unitat d’estada mitjana anomenada Lluerna, de l’Hospital Psiquiàtric, per valor d’1,4 milions d’euros, per convertir-la en un dispositiu de patologia dual per a pacients amb malalties mentals i addiccions. Això serà possible gràcies a l’aprovació de la contractació de les obres per part del Consell de Govern.

A la planta baixa, el dispositiu de patologia dual oferirà vint places d’unitat de dia o hospital de dia ambulatori, i al pis superior hi haurà una unitat residencial, amb vint llits d’hospitalització.

Cal recordar que en l’actualitat no hi ha pacients ingressats a la unitat Lluerna, ja que  l’edifici, construït els anys seixanta, amb habitacions compartides, la majoria sense bany propi, va quedar antiquat i deteriorat.

En aquest sentit, per tal de conservar-ne l’estructura i renovar-ne la distribució interior i les instal·lacions, se n’ha planificat la reforma integral, la qual cosa millorarà de manera notable la qualitat de l’atenció i també l’entorn de treball dels professionals.

L’objectiu és que els pacients ingressats no hagin de romandre sempre a les habitacions, sinó que puguin fer activitats (teràpia ocupacional, grupal, etc.) a diferents espais del complex de l’Hospital Psiquiàtric i que només s’estiguin a les habitacions per pernoctar-hi.

Aquesta remodelació forma part del Pla Estratègic de Salut Mental, amb el qual es vol desenvolupar un model en què els pacients amb algun problema de salut mental estiguin més integrats i també es pretén lluitar contra l’estigma que pateixen. Això requereix una reordenació dels espais i la creació de nous recursos específics.

Projecte de reforma integral de l’Hospital Psiquiàtric
El projecte de reforma integral de l’Hospital Psiquiàtric, que inclou renovar les unitats Lluerna i Alfàbia i també adaptar l’edifici del psicogeriàtric, suposa una inversió de quatre milions d’euros. D’aquesta manera el centre s’adaptarà a les noves necessitats d’assistència a la població amb problemes de salut mental.

La Conselleria de Salut i Consum s’ha compromès a desenvolupar una estratègia de salut mental en la qual participin professionals, gestors de serveis sanitaris i associacions de pacients i familiars.

Entre les accions que s’hi inclouen destaca la d’augmentar de manera gradual els serveis comunitaris i prioritzar els serveis de proximitat (atenció domiciliària, unitats comunitàries de rehabilitació, centres de dia, habitatges tutelats i recursos d’integració).

També s’ha de garantir una cartera de serveis comuns sanitaris i socials en matèria de salut mental a totes les illes.

L’estratègia preveu, així mateix, elaborar i aplicar un pla d’atenció comunitària de caràcter polivalent i preventiu destinat a fomentar l’autonomia de les persones.

Altres accions són: millorar l’organització i l’atenció a les drogodependències; potenciar els serveis d’atenció en l’àmbit infantojuvenil, i promoure la salut i la prevenció de les malalties mentals.