23 gener 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Primera trobada conjunta dels responsables de fons europeus de les Balears, Còrsega, Sardenya i Gozo amb la Comissió Europea per millorar les inversions cofinançades per la Unió Europea NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Primera trobada conjunta dels responsables de fons europeus de les Balears, Còrsega, Sardenya i Gozo amb la Comissió Europea per millorar les inversions cofinançades per la Unió Europea

Aquesta nova reunió a Brussel·les suposa una passa més en l’aliança de les Illes de la Mediterrània davant les institucions europees

Per primera vegada, els responsables de fons europeus de Còrsega, Sardenya, Gozo i les Illes Balears, s’han reunit de forma conjunta a Brusel·les amb la Comissió Europea, per defensar els interessos comuns de les illes de la Mediterrània. Com a representants del Govern de les Illes Balears, han assistit a la reunió el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, i el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens. Els representants de les quatre regions també han mantingut una reunió amb la direcció general de política regional de la Comissió Europea, la qual és l’encarregada de la gestió dels fons europeus.

L’objectiu d’aquestes reunions és impulsar la col·laboració dels territoris insulars del Mediterrani Occidental per tal de defensar que la normativa d’aplicació per a la programació dels Fons de la Política de Cohesió sigui més sensible a aquestes particularitats i elevar, d’aquesta forma, l’eficàcia de les inversions cofinançades per la Unió Europea.

Després de la trobada, i per tal de fixar un full de ruta conjunt, els responsables de fons europeus de Còrsega, Sardenya, Gozo i les Illes Balears han decidit elaborar un document de posició comú amb mesures específiques que presentaran davant la Comissió Europea.

La trobada suposa una passa més en l’aliança de les Illes de la Mediterrània. Aquestes reunions s'emmarquen dins les accions conjuntes en el si de l’Aliança MedInsulae (conformada per Sardenya, Còrsega, Gozo i les Balears) per enfortir les reivindicacions de les illes de la Mediterrània davant de les institucions europees i continuar reforçant la recerca de respostes als reptes als quals s’enfronten per la seva condició insular.

D’aquesta manera, es dona continuïtat a la Declaració conjunta “Insularitat Mediterrània: reptes i futur” signada al passat mes d’octubre a Brussel·les per la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i els presidents de Còrsega, Sardenya i Gozo, en el marc de la conferència sobre insularitat mediterrània celebrada durant la Setmana Europea de les Ciutats i Regions.

Una declaració en la que es reivindiquen polítiques europees per millorar la connectivitat, actuar per frenar l’impacte ambiental a la Mediterrània i compensar els costs extra derivats de la insularitat. En concret, es reclamen mesures per pal·liar els efectes que provoca ser territoris de doble perifèria a Europa, a causa de ser illes i estar situades a la conca mediterrània.