9 gener 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 68 % NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 68 %

La unitat de demanda Tramuntana Sud torna a l’escenari de normalitat

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de desembre, ha pujat 5 punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 68 % de mitjana. L’única illa on no s’ha registrat aquest ascens és a Formentera, on hi ha un descens del 79 % al 65 %. A Menorca el percentatge augmenta d’un 61 % a un 66 %; a Mallorca, del 64 % al 69 %, i a Eivissa, del 52 % al 56 %. En el pla general la situació és pitjor que fa un any, atès que el percentatge és del 68 % davant el 71 % de 2018.

L’escenari de les unitats de demanada (UD) al desembre millora també respecte del novembre, ja que la UD de Tramuntana Sud surt de l’escenari de prealerta.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que el desembre ha estat normal a les Balears (103 %), però hi ha hagut variacions importants a cada illa. Mentre que a Mallorca (111 %) i Eivissa (91 %) ha estat normal, a Menorca (53 %) ha estat sec. En qualsevol cas, els percentatges interanuals són de dèficit a totes les illes: Menorca (88 %), les Pitiüses (82 %) i Mallorca (86 %). En l’àmbit de les Balears, l’interanual és de 86 %.

Les pluges de principi de desembre i les baixes extraccions han permès que la recuperació dels aqüífers continuï afavorint de manera general que totes les illes segueixin en situació de normalitat. Tot i així, encara hi ha tres de les deu unitats de demanda en situació de prealerta (Manacor-Felanitx, Palma i Eivissa). És de suposar que aquestes tres UD surtin de l’escenari de prealerta aquest mes de gener, atès que és necessari estar tres mesos en una situació per a canviar d’escenari.