30 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient i EMAYA renoven el protocol d'inversions en matèria de sanejament i depuració NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient i EMAYA renoven el protocol d'inversions en matèria de sanejament i depuració

La trentena de projectes previstos es finançaran a través del cànon de sanejament

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el president d'EMAYA, Ramon Perpinyà, han signat aquest dilluns l'addenda del protocol d'inversions en sanejament i depuració a través del cànon de sanejament. Aquest acord prorroga el signat el 2017, que va recuperar la cooperació entre Conselleria i Ajuntament en matèria de recursos hídrics.

Així, després que la Comissió de Seguiment del Protocol General d'Actuació avaluàs el grau de compliment d'aquest acord, va acordar la seva pròrroga i l'ampliació del llistat d'actuacions per incloure les previstes per l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram per als pròxims anys. Aquests 30 nou projectes suposen una inversió de més de 57 milions d'euros entre 2020 i 2023. Cal recordar que amb l'anterior conveni es van invertir prop de 34 milions d'euros en sanejament i depuració.

Miquel Mir s'ha mostrat satisfet amb la pròrroga d'aquest conveni, que ha qualificat d'"exemple paradigmàtic de corresponsabilitat entre institucions". Mir ha recordat que l'objectiu principal de la Conselleria, que va quedar fixat amb el Pacte per l'Aigua, és que "totes les administracions amb competències en matèria de recursos hídrics facin feina de manera unitària i conjunta per tenir un cicle de l'aigua més eficient i sostenible".

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, ha destacat en la roda de premsa posterior la recuperació d'aquestes inversions a Palma, cosa que permetrà "complir amb el Pla de Sanejament que ens marcàrem. Si volem ser una ciutat sostenible, hem de disposar d'una bona xarxa d'aigües, i amb aquest acord ho aconseguirem".

El conseller ha encoratjat a tots els ajuntaments a sol·licitar el finançament de projectes a través del cànon: "És un impost finalista i solidari, destinat a invertir en xarxes de depuració i sanejament". El cànon de sanejament, cal remarcar, es tracta d'un impost que recapten els ajuntaments en la factura de l'aigua, però que s'envia a la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, des d'on es destina, a través dels pressupostos, a polítiques d'aigua.