30 desembre 2019 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

La central tèrmica des Murterar tanca les seves dues unitats més contaminants NNota Informativa

Arrenca el procés de descarbonització de les Illes Balears previst a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica

La central tèrmica des Murterar tanca les seves dues unitats més contaminants

El vicepresident Yllanes assegura que el tancament de les dues primeres unitats de la central no afectarà el subministrament energètic de Mallorca

Els grups 1 i 2, els més contaminants de la central tèrmica des Murterar, a Alcúdia, han deixat avui de funcionar. Ho fan a partir de l’acord adquirit entre el Govern de les Illes Balears, el Govern central i Endesa, el febrer passat. D’aquesta manera, arrenca el procés de descarbonització de les Illes Balears. Un procés que ha de culminar abans de  2050, quan l’energia produïda a la nostra comunitat sigui 100% neta, segons estableix la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

                                                           

A partir d’ara i fins al mes d’agost de 2021, els dos grups que queden operatius a Es Murterar només podran funcionar un màxim de 1.500 hores a l’any. Després, el còmput d’hores màxim quedarà reduït a 500 hores anuals fins al tancament definitiu de la central. Això és fins que entri en funcionament el segon enllaç entre Mallorca i la Península, que s’espera que s’aprovi a la planificació energètica 2021-2026.

 

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que “amb el tancament de les dues unitats més contaminants des Murterar, les que funcionaven amb carbó, es reduiran les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contaminants. La qual cosa millorarà la qualitat de l’aire”. Yllanes ha afegit, a més, que aquest tancament parcial no suposa, en cap cas, una minva en el subministrament energètic de l’illa de Mallorca.

 

De fet, a partir d’ara, es reforçarà el funcionament de les centrals de Son Reus i Cas Tresorer. Ambdues infraestructures funcionen amb gas natural, un combustible menys contaminant que el carbó. Per això, el canvi reportarà beneficis ambientals per a les Illes Balears.

 

Fins ara, l’activitat des Murterar ha estat responsable del 29% de les emissions de les Illes Balears i d’un 65% de tot el sector elèctric de la comunitat. El tancament parcial implicarà, en canvi, una reducció total del 10% de les emissions de CO2 les Illes i un 27% de les de tot el sector elèctric balear.

 

En aquest sentit, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha defensat que el cessament de l’activitat dels grups 1 i 2 de la central tèrmica d’Alcúdia suposa una bona notícia per al medi ambient i per a la transició energètica de les Illes Balears.