12 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Els efectes de l’emergència climàtica en els ecosistemes de Cabrera, eix central de la II Jornada de Recerca al Parc Nacional NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els efectes de l’emergència climàtica en els ecosistemes de Cabrera, eix central de la II Jornada de Recerca al Parc Nacional

El conseller Miquel Mir ha inaugurat una nova edició d’aquesta trobada científica

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha inaugurat la II Jornada de Recerca al Parc Nacional de Cabrera, on ha destacat la contribució de la feina investigadora que es fa a l’espai natural protegit per comprendre les conseqüències dels canvis globals. Enguany, aquesta cita se centra en els efectes de l’emergència climàtica sobre els organismes i els ecosistemes del Parc, tot i que s’han tractat molts altres temes.

Per la seva banda, la directora del Parc Nacional, Francesca López, ha agraït la dedicació i feina de tot el personal que fa feina a Cabrera i ha incidit en la importància de seguir investigant els efectes d’aquests canvis en un espai tan delicat com l’arxipèlag.

Cal recordar que Cabrera és el Parc Nacional més gran de tot l’Estat i té la major àrea marina protegida de la Mediterrània occidental, on es poden trobar onze dels tretze sistemes naturals marins que la Llei de parcs nacionals obliga a incorporar a la Xarxa de Parcs Nacionals. És per això que es converteix en un espai idoni per dur a terme l’avaluació i el seguiment dels impactes que s’hi poden generar a causa de l’emergència climàtica.

Juntament amb la resta d’espais protegits que integren la Xarxa de Parcs Nacionals, Cabrera contribueix no només a l’anàlisi, sinó també a la integració de l’adaptació al canvi climàtic en la planificació i gestió d’aquests espais naturals.

Les Jornades de Recerca s’organitzen des de l’any passat i tenen com a objectius principals millorar la transferència de coneixements entre el món científic, les administracions i els agents socials i econòmics; generar consciència i compromís social sobre la importància dels valors de Cabrera, i crear sinergies entre els diferents actors implicats per dissenyar les polítiques públiques.

En aquesta segona trobada científica hi han participat com a ponents la cap de Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria, Sandra Closa; l’exdelegat a les Balears de l’AEMET, Agustí Jansà; la investigadora de l’IMEDEA-CSIC-UIB, Fionna Tomàs; els investigadors de l’IEO, David Díaz i Joan Moranta; Pere Vicens, del Centre Balear de Biologia Aplicada; la doctora del departament de Genètica de la UIB, Bàrbara Terrassa i el director del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB, Damià Gomis.