12 desembre 2019 <10aL>Presidenta

EL Centre de Salut de Santa Ponça s'amplia amb 10 consultes i compta amb el primer laboratori d'investigació d'atenció primària de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

EL Centre de Salut de Santa Ponça s'amplia amb 10 consultes i compta amb el primer laboratori d'investigació d'atenció primària de les Illes Balears

\ En total té 28 consultes: 16 d’adults; 4 de pediatria; 4 de Salut Mental; 3 de la Unitat d’Atenció a la Dona i, 1 de Farmàcia.

\ S’hi afegeix un aparcament en superfície de 1.100 m2 

El Centre de Salut Santa Ponça ja compta amb 10 consultes més i amb el primer laboratori d’investigació d’Atenció Primària de les Illes Balears i el segon de tot l’Estat. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, han visitat l’ampliació acompanyats pel coordinador del centre, Ignacio Ramírez.

El Servei de Salut de les Illes Balears ha invertit gairebé 1 milió d’euros per ampliar una planta més el centre de salut i construir un aparcament en superfície de 1.100 m². L’ampliació ha permès al centre disposar de 10 noves consultes (que se sumen a les 18 que ja hi havia), una sala de reunions i un laboratori d’investigació, com també lavabos i altres dependències, com ara magatzems. Així, el centre compta en total amb 28 consultes: 16 d’adults; 4 de pediatria; 4 de Salut Mental; 3 de la Unitat d’Atenció a la Dona, i 1 de Farmàcia. 

Armengol ha celebrat poder veure aquesta “ampliació tan desitjada i absolutament necessària del Centre de Salut de Santa Ponça”. Les noves consultes serviran per millorar i ampliar els espais de feina dels professionals. A més, com a centre de salut docent, disposarà ara també d’una zona de consultes per als residents R4 d’Atenció Primària. Per part seva, Gómez ha destacat que la prioritat és que “les persones tenguin els millors serveis”. 

Pel que fa al laboratori, la presidenta ha assegurat que “és un gran orgull poder dedicar els recursos públics a la investigació en termes d’atenció primària, que és la porta d’entrada al sistema públic de sanitat”. El laboratori depèn de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca i converteix el centre sanitari en un centre d’investigació. Tindrà com a principal objectiu el desenvolupament d’investigacions per incrementar l’activitat física i millorar l’alimentació amb la intenció d’ajudar les persones obeses a perdre pes, un projecte finançat per l’Institut Carles III. 

Gómez ha destacat que el centre de salut és també “el centre docent on tenim la major quantitat de professionals en formació” i que aquest fet “exigeix que els professionals que fan feina es vagin formant i millorant cada dia”. 

En aquest centre de salut hi fan feina 11 metges de família; 3 pediatres i 11 infermeres. A més, hi ha 15 residents de medicina de família (3, R1; 5, R2; 4, R3, i 3, R4) i un resident d’infermeria, una infermera gestora de casos d’atenció a la cronicitat, un fisioterapeuta, un rehabilitador i un farmacèutic. La Unitat d’Atenció a la Dona compta amb ginecòleg i comare, i la Unitat de Salut Mental, amb psiquiatre, psicòleg i treballador social.

L’augment demogràfic del municipi de Calvià i l’obsolescència d’algunes dependències d’aquest equipament sanitari, que ja té vint-i-tres anys, han fet necessari reformar-lo. Actualment, s’hi ofereix atenció a una població de més de 12.822 targetes sanitàries i, en l’horari de punt d’atenció continuada (PAC), n’hi ha assignades més de 22.627. A més, és important destacar que rep una gran pressió assistencial de població flotant durant la temporada d’estiu.

Per la seva banda, Armengol ha insistit que el Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària —dissenyat pel Servei de Salut i en el qual s’emmarca aquesta reforma— és una aposta del Govern per oferir una atenció primària més accessible, resolutiva i de qualitat. Per això, es considera un objectiu essencial garantir centres de salut i unitats bàsiques de salut amb una ubicació adequada, amb espais suficients i polivalents, en què els professionals puguin dur a terme la seva tasca de manera confortable i amb infraestructures amb tecnologia adient per donar una resposta eficaç als problemes de salut de la població.