9 desembre 2019 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Yllanes reivindica a la COP25 la importància de dotar de pressupost la part energètica del REB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Yllanes reivindica a la COP25 la importància de dotar de pressupost la part energètica del REB

El vicepresident ha participat en una mesa de debat sobre el finançament de l’acció climàtica

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha participat avui matí en la mesa de treball de la COP25 «Finançament de l’acció climàtica. La responsabilitat de les regions i el sector privat».

En la mesa, Yllanes ha estat acompanyat de la directora general d’Acció Climàtica de la Comissió Europea, Yvon Slingenberg; de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Mireia Mollà, i del president de la Xarxa de Ciutats pel Clima de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Juan Espadas.

Durant la seva intervenció, el vicepresident Yllanes ha insistit en l’aposta clara del Govern de les Illes Balears per la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Concretament, ha fet referència a les diferents accions que s’estan fent sota l’empara de la Llei de canvi climàtic, totes dotades pressupostàriament.

Juan Pedro Yllanes ha explicat que una de les primeres accions que s’han duit a terme durant aquesta legislatura ha estat la creació de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), una eina fonamental per poder potenciar la implantació de les energies netes i que, en un futur, serà comercialitzador d’energia.

«Vull destacar la importància d’aquest Institut per lluitar contra la pobresa energètica de manera efectiva i real, ja que un percentatge de l’excedent derivat de les energies netes es destinarà a donar cobertura a les llars vulnerables», ha explicat.

Els objectius als quals aspira l’IBE ja venen dotats de partides pressupostàries concretes el 2020: 400.000 euros per a l’IBE, un milió per a parcs fotovoltaics en sòl públic, 1,6 milions per crear comunitats energètiques en el sector hoteler i 1,1 milions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als polígons industrials.

D’altra banda, Yllanes ha fet referència a l’aposta per la mobilitat elèctrica, que permetrà la disminució progressiva de vehicles contaminants a les Illes Balears. Per això, en els pressuposts de 2020 es destinaran 6 milions d’euros a la instal·lació de punts de recàrrega. «Apostam energèticament per la mobilitat elèctrica, ja que les distàncies curtes al nostre arxipèlag ens converteixen en un escenari perfecte per poder fer aquesta aposta. Però evidentment, per fomentar que la ciutadania es passi al vehicle elèctric, des de l’Administració hem de fomentar tota una xarxa de recàrrega d’aquests vehicles», ha assegurat el vicepresident balear.

Finalment, per a Yllanes «ha quedat clar que ha de ser una acció coordinada de totes les administracions la que ha d'impulsar aquesta transició cap a un nou model energètic que permeti la neutralitat climàtica el 2050».

Durant la sessió de debat, els diferents representants institucionals han parlat de l’impacte econòmic, de la creació de llocs de treball i sobretot del finançament climàtic amb una visió de responsabilitat de les regions i el paper que ha de tenir el sector privat i els sectors financers. Han destacat la importància que cada comunitat autònoma, les administracions i les empreses privades adoptin un compromís des de l’àmbit de la seva responsabilitat, una tasca que ja s’està posant en marxa a les Illes Balears a través de l’Agenda 2030.