6 desembre 2019 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El ple del Comitè Europeu de les Regions aprova les 7 esmenes presentades per les Balears en defensa dels interessos de les Illes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El ple del Comitè Europeu de les Regions aprova les 7 esmenes presentades per les Balears en defensa dels interessos de les Illes

El director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, defensa la necessitat d’integrar el concepte d’insularitat en els reptes de les regions metropolitanes

El ple del Comitè Europeu de les Regions ha aprovat les 7 esmenes presentades pel Govern de les Illes Balears a la sessió plenària dels dies 4 i 5 de desembre al Parlament Europeu a Brussel·les en defensa dels interessos de les Illes, amb especial atenció al concepte d’insularitat mediterrània.

El director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens i Vicens, ha defensat a l’hemicicle davant els membres del Comitè Europeu de les Regions una de les esmenes presentades pel Govern de les Illes Balears relativa al dictamen Els reptes de les regions metropolitanes i la seva posició a la futura política de cohesió després de 2020. El Govern també ha presentat una altra esmena al dictamen sobre la Millora de la capacitat administrativa dels ens locals i regionals per a reforçar la inversió i els reformes estructurals en 2021-2027; quatre esmenes referents al dictamen El Pacte dels Alcaldes després de 2020, i una esmena a la resolució sobre el Pacte Verd amb els ens locals i regionals.

Han elaborat les esmenes presentades pel Govern de les Illes Balears el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, i el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

En la seva intervenció, Vicens ha defensat davant dels membres del Comitè Europeu de les Regions, entre d’altres qüestions, la necessitat d’integrar el concepte d’insularitat en els reptes de les regions metropolitanes en la mesura en que els equipaments i les dotacions principals es localitzen a les illes de major superfície, complint aquestes una funció de connector-pont amb les illes menors. En les seves intervencions, també ha posat de manifest que, tot i que la cohesió territorial es va incorporar fa 10 anys com un dels objectius polítics clau del Tractat de Lisboa, ‘les illes no han rebut un tractament específic significatiu per part de les diferents polítiques comunitàries, menyscabant en alguns casos la cohesió territorial dels contextos insulars’.

Un dels eixos principals de la direcció general de Relacions Exteriors és la reivindicació davant la Unió Europea de polítiques europees que compensin la insularitat.

La sessió plenària ha mantingut tres debats importants. D’una banda, el debat sobre l’Estat de la Unió Europea amb les intervencions de Karl-Heinz Lambertz, president del Comitè de Regions, i David Maria Sassoli, president del Parlament Europeu. D’altra banda, el debat sobre el Pacte Verd amb la intervenció de Frans Timmermans, vicepresident executiu de la Comissió Europea responsable del Pacte Verd Europeu. I per acabar, el debat sobre el Pilar Social Europeu amb la intervenció de Nicolas Schmit, comissari europeu d’Ocupació i Assumptes Socials, celebrant-se al final una Cerimònia de commemoració del 25 Aniversari del Comitè de les Regions.

El Comitè Europeu de les Regions és l’Assemblea política que dóna veu als ens locals i regionals en el procés d’elaboració de les polítiques i la legislació de la Unió Europea.