28 novembre 2019 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

El vicepresident Yllanes inaugura la jornada tècnica sobre l’agenda urbana i els municipis organitzada per l’IDI i el COAIB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El vicepresident Yllanes inaugura la jornada tècnica sobre l’agenda urbana i els municipis organitzada per l’IDI i el COAIB

Una quarantena de regidors i tècnics municipals coneixen els beneficis de l’aplicació d’aquesta eina per aconseguir ciutats sostenibles i inclusives

L’agenda urbana ha estat la temàtica central de la jornada tècnica organitzada per l’IDI i el Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), emmarcada dins el conveni de col·laboració de les dues entitats. El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el president de la demarcació de Mallorca del COAIB, Ignacio Salas, han inaugurat les ponències que han tengut lloc tot el matí a la seu del COAIB. L’acte, al qual han assistit una quarantena de regidors i tècnics municipals de les Illes Balears, també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis.

El vicepresident ha destacat que l’objectiu de la jornada és “donar a conèixer als municipis illencs l’Agenda Urbana i els beneficis de la seva aplicació per aconseguir un model de ciutat que compagini el desenvolupament econòmic i social amb una visió sostenible”.

Per la seva banda, Ignacio Salas ha intercedit per recuperar el model de ciutat compacta sostenible de la Mediterrània que, ha dit, en els darrers anys s’ha dispersat. «Els arquitectes, com agents que intervenim en la planificació, construcció, desenvolupament i gestió del territori; ens hem de comprometre en el compliment de l’agenda urbana», ha afegit.

L’agenda urbana és un document estratègic que, d’acord amb els criteris establerts per l’Agenda 2030 i altres agendes a nivell internacional, persegueix aconseguir la sostenibilitat a les polítiques de desenvolupament urbà. L’agenda urbana és, en definitiva, l’eina que permet potenciar les oportunitats i afrontar els reptes que planteja la urbanització creixent. Els objectius de l’agenda urbana són promoure ciutats més inclusives, compactes i connectades, mitjançant la planificació i el disseny urbà, la millora de la governança i de la legislació, del finançament i l’intercanvi de coneixement.

L’arquitecte José Ramon Bergasa ha estat l’encarregat d’explicar als tècnics municipals i regidors d’urbanisme i comerç els objectius de l’agenda urbana europea i espanyola, i com dur-la a terme a través d’exemples pràctics. Bergasa ha estat un dels redactors de l’Agenda Urbana Espanyola i és un dels ponents de les jornades de difusió sobre aquest tema que s’han fer arreu del país.