23 novembre 2019 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El Govern renova el conveni de col·laboració i suport a ISBA, la societat de garantia recíproca amb la qual es facilita el finançament a empreses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern renova el conveni de col·laboració i suport a ISBA, la societat de garantia recíproca amb la qual es facilita el finançament a empreses

Les operacions avalades per ISBA per estimular l’economia de les Balears arriben a 161 milions i un 74% compten amb el suport del Govern El gruix de les operacions, un 70%, es destinen a inversions, i continuen creixent les destinades a emprenedoria, principalment en innovació

El Govern de les Illes Balears ha signat el nou conveni de col·laboració i suport a ISBA SGR, la societat de garantia recíproca amb la qual es facilita el finançament a les empreses i emprenedors a través de diverses línies d’avals. Aquest nou conveni, per quatre anys, reforça la col·laboració existent entre l’Administració de la Comunitat Autònoma i ISBA.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el president d’ISBA, Eduardo Soriano, han signat el nou conveni de col·laboració entre ambdues parts, durant un acte celebrat divendres a la seu de la Conselleria juntament amb la directora general del Tresor i Política Financera, Aina Galmés, i el director d’ISBA, Jesús Fernández.

ISBA SGR té per objecte contribuir al desenvolupament de l'economia de les Balears, per mitjà de la concessió de garanties que avalin les propostes de les petites i mitjanes empreses de les Balears davant els bancs i caixes d'estalvis, per facilitar l'accés al finançament en les millors condicions del mercat. El Govern recolza aquesta activitat mitjançant un mecanisme de reaval fins a un màxim del 75% de les garanties concedides.

El nou conveni reforça el suport del Govern a ISBA i es concreta en tres tipus d’actuació: per a garantir el nivell de solvència d’ISBA per mitjà d’ajudes al fons de provisions tècniques; per a establir un mecanisme de reaval sobre les garanties creditícies que ISBA tingui concedides als seus socis partícips, en determinades condicions; i per donar suport a la liquiditat d’ISBA per mitjà de bestretes reintegrables.

Actualment, ISBA compta amb una solvència superior al 22%, una de les xifres més elevades del territori nacional, fruit del recolzament històric del Govern, la bona governança de la institució, el rigor en l'estudi de viabilitat de les operacions, el qual, acompanyat del bon cicle econòmic, ha situat la taxa de morositat per davall del 5%.

Mitjançant el conveni, el Govern es compromet a continuar fent aportacions al fons de provisions tècniques si la societat de garantia es situa per davall dels llindars òptims de solvència.

A més, el Govern té el compromís de recolzar ISBA per a mantenir uns llindars de liquiditat òptims per afrontar els seus compromisos mitjançant bestretes reintegrables.

MÉS OPERACIONS D’INVERSIÓ I EMPRENEDORIA

Actualment, les operacions avalades per ISBA arriben a 161 milions d’euros i un 74% d’aquest volum d’operacions –per valor de 120 milions- compten amb suport del Govern.

Quant a les operacions, són especialment referides a emprenedoria, accions d'innovació tecnològica, microcrèdits per activitats empresarials d'abast social, accions d'internacionalització de l'activitat empresarial, inversions productives, en eficiència energètica i en transformació digital.
El 70% d'aquestes operacions es destinen a inversió, de les quals prop del 18% corresponen a l’àmbit de la innovació tecnològica. Per sectors, existeix una gran diversificació i també destaquen el volum d’operacions als terrenys de la indústria (18%), de serveis (16%) i de comerç minorista (14%).

A més, el recolzament als emprenedors es consolida any rere any. Durant el 2019 s'han formalitzat més de 150 projectes per un valor de més de 12 milions d'euros, el que representa un increment del 32% respecte de 2018.

En definitiva, aquest recolzament resulta fonamental per al dinamisme dels sectors productius i la creació de llocs de feina, la modernització i augment de la competitivitat del teixit empresarial de les illes i la diversificació de l'economia balear.  

L’objecte d’aquest conveni és recollir en un sol document les distintes actuacions de suport que es duen a terme de forma aïllada en la actualitat, previstes en la Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en el decret que regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als seus socis partícips per les conselleries del Govern, conformant un marc únic que serveix de reglamentació per l’aplicació d’aquestes mesures.