9 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 52 % NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 52 %

Sis de les deu unitats de demanda continuen en estat de prealerta

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes d’octubre, ha pujat dos punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 52 % de mitjana. Aquest increment s’ha registrat a totes les illes, amb l’excepció d’Eivissa, on ha passat del 50 % al 48 %. A Menorca s’ha incrementat del 53 % al 57 %; a Mallorca, del 50 % al 51 %, i a Formentera, del 59 % al 80 %. En l’àmbit general, la situació és pitjor que fa un any, ja que durant el mateix mes les reserves es trobaven al 56 %.

La situació de les unitats de demanada (UD) és idèntica a la del mes de setembre, la qual cosa significa que sis (Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa) de les deu UD encara es troben en prealerta de sequera. La resta (Menorca, Artà, Pla i Formentera) continuen a l’escenari de normalitat. Si se segueixen mantenint per sobre la situació de normalitat, les UD de Migjorn i Tramuntana Nord podrien sortir de l’escenari de prealerta al novembre.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que l’octubre ha estat humit a les Balears (115 %), tot i que amb variacions a cada illa. Així, a Eivissa (114 %) i Mallorca (119 %) ha estat humit, mentre que a Menorca (91 %) ha estat normal. Cal tenir en compte que gran part de les precipitacions van ser entre el 20 i el 24 d’octubre, corresponents a la DANA o gota freda.

Pel que fa als percentatges interanuals, a totes les illes són deficitaris: Menorca (82 %), les Pitiüses (91 %) i Mallorca (72 %). En el conjunt de les illes, l’interanual és del 75 %.

Les pluges de l’octubre i la disminució de les extraccions han permès una lleugera recuperació dels aqüífers, tot i que no ha estat suficient, ja que encara hi ha diverses UD en situació de prealerta. Per això, es manté l’escenari a sis de les deu UD, mentre que les de Migjorn i Tramuntana Nord ja fa dos mesos que es troben en situació de normalitat, per la qual cosa podran sortir de la prealerta el mes que ve. La resta haurà d’estar tres mesos seguits en estat de normalitat (almanco, fins al gener).