7 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’IBANAT destina més de 300.000 € a les obres d’emergència per a reparar camins malmesos per les pluges de mitjan setembre a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’IBANAT destina més de 300.000 € a les obres d’emergència per a reparar camins malmesos per les pluges de mitjan setembre a Mallorca

Les actuacions pretenen assegurar l’accés a la zona dels equips de gestió forestal

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han visitat, aquest dijous, les obres d’emergència que l’empresa pública TRAGSA ha començat a executar als camins del Comellar de sa Coveta Negra i del Comellar des Horts, al terme municipal de Selva.

Aquests camins van quedar gairebé impracticables arran dels efectes de les pluges del passat dia 10 de setembre. A partir d’un informe del Servei de Gestió Forestal, l’IBANAT va resoldre actuar pel tràmit d’emergència i encarregar l’execució immediata de les actuacions proposades a través d’un encàrrec de gestió a TRAGSA. El valor estimat de les actuacions a dur-hi a terme és de 306.987,50 €.

Segons ha explicat Mir, l’emergència es justifica perquè aquests camins són els únics accessos que permeten la intervenció dels mitjans d’extinció d’incendis forestals a la zona. Ramon, per la seva banda, ha explicat que aquests camins cobreixen superfícies declarades zona d’alt risc d’incendi forestal (ZAR), d’acord amb el que estableix el IV Pla de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears. Resulten, per tant, una infraestructura vital per a garantir la seguretat d’usuaris i gestors, i permetre la protecció i conservació dels recursos naturals presents a la zona, inclosa dins del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

La xarxa de camins i pistes forestals, a més, permet l’execució de les tasques de prevenció d’incendis forestals que es fan durant l’any (realització d’àrees tallafocs, manteniment de dipòsits d’aigua, etc.) i altres actuacions de gestió forestal, com la silvicultura o la gestió ramadera orientada a la millora de les masses forestals.

Mir també ha volgut recordar la funcionalitat d’aquests camins per a la resta de gestors del territori i que els permeten dur a terme les actuacions necessàries de conservació de la biodiversitat, controls d’espècies invasores, vigilància i supervisió de l’ús públic. Finalment, n’ha volgut destacar la funció cabdal «d’accés de la ciutadania al medi natural, un dels drets que volem convertir en bandera d’aquesta legislatura».