6 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa un observatori de desigualtats en salut per fomentar l’equitat en l’accés als recursos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Es crearà una plataforma web per posar a l’abast de la població un conjunt d’eines per facilitar que tothom pugui millorar el seu estat de salut

La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa un observatori de desigualtats en salut per fomentar l’equitat en l’accés als recursos

Salut Pública i el Servei de Salut elaboren una estratègia per implicar tota la societat a promoure estils de vida saludables

La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa en 2020 un observatori de desigualtats en salut amb la finalitat de fomentar l’equitat en l’accés als recursos públics que influeixen en una millor salut. Així ho han explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, durant la presentació de l’Estratègia de Promoció de la Salut «Fem salut, faig salut», que vol implicar tota la societat en l’objectiu comú d’impulsar estils de vida saludables amb l’ajuda d’eines que es posaran a l’abast de la població a través d’una plataforma web.

L’Observatori farà una tasca inicial d’anàlisi de les principals desigualtats que afecten les persones, en funció del sexe, l’edat i el lloc de residència, i estudiarà determinants socials amb impacte en la salut de la població de les illes, com ara l’accés a l’educació en salut, l’exposició a contaminació ambiental o d’aigües, l’accés a transport públic, a serveis de salut o a alimentació saludable, i també el condicionament de l’entorn i el mobiliari urbà a l’hora de fer exercici físic. L’Observatori elaborarà un informe periòdic per constatar-ne l’evolució.

Així ho ha explicat la consellera Patricia Gómez, qui ha indicat que aquesta informació servirà per guiar les decisions polítiques, de manera que les lleis que s’aprovin incloguin elements que fomentin estils de vida saludables i que els beneficis arribin a tota la societat.

L’Observatori forma part de l’Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears 2016-2026 «Fem salut, faig salut” que ha impulsat la Direcció General de Salut Pública i Participació, un programa dedicat a fomentar accions de promoció de la salut que impliquin tota la societat, institucions i organismes, en coordinació amb el Servei de Salut.

L’Estratègia pretén incidir en l’ambient poblacional proper per promoure estils de vida saludables o millorar les condicions dels determinants de la salut.

La iniciativa s’adreça a la societat en conjunt, a les institucions, als professionals i a les comunitats, amb l’objectiu d’establir una xarxa que promogui accions dirigides a fomentar la salut pública, a través d’accions de pedagogia, màrqueting i participació, destacant la utilitat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com una eina important perquè les persones s’apoderin i millorin l’alfabetització en salut.

En aquest sentit, Maria Antònia Font ha destacat que està previst crear una plataforma web amb tot un seguit d’eines perquè la població pugui millorar la seva salut, tant des del punt de vista individual com comunitari. Així mateix, ha incidit que la plataforma disposarà d’informació d’interès i fiable per a diversos col·lectius. El deure de l’Administració —ha dit— és vetllar per tota la diversitat de persones que conformen la nostra societat, tant sanes com dependents o amb una malaltia. Finalment, ha conclòs que s’ha de facilitar que tothom pugui ser responsable de la seva salut.

L’estil de vida, clau en la salut

L’estil de vida condiciona la salut. Vivint en societat, les accions de cada persona afecten els altres i a l’inrevés. Les Illes Balears, a més, es veuen afectades per una característica estructural que condiciona els estils de vida: l’estacionalitat de l’activitat productiva lligada al turisme.

El Govern té la responsabilitat de vetllar per reduir les desigualtats en salut i dur a terme accions i polítiques que promoguin l’equitat, perquè la desigualtat social deriva en desigualtats de salut. Aquestes diferències no afecten només la part no privilegiada de la població, sinó que impacten negativament sobre el conjunt.

Mesures destacades

A més de l’Observatori i la creació de la plataforma web que permeti informar i coordinar accions en diferents àmbits, també es constituirà un grup coordinador de l’Estratègia format per tècnics de Salut Pública, el Servei de Salut i l’àmbit local, representants d’algunes comunitats i de la ciutadania.

També s’ampliarà la xarxa autonòmica de centres educatius promotors de la salut, que s’integrarà a la xarxa europea; es desenvoluparà el programa «Centres sanitaris promotors de la salut» i es continuarà implementant el Programa del Pacient Actiu de les Illes Balears amb perspectiva d’equitat.

Així mateix, ja s’han creat grups de treball per lluitar contra el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol i està previst crear-ne de nous per a la coordinació, el seguiment i l’avaluació de les actuacions en sobrepès i obesitat, en benestar emocional i en prevenció de la fragilitat i les caigudes, així com també desenvolupar l’Estratègia en Salut Sexual i reproductiva del Sistema Nacional de Salut i fer una anàlisi de la salut reproductiva i sexual de les Illes Balears.